Nová technologie zásadně zjednoduší život pacientů s cukrovkou

Inteligentní monitoring našich aktivit je dnes běžnou součástí lidského života a na smart technologie spoléháme při každodenních činnostech. Chytrý telefon nebo hodinky dokážou změřit tep, počet kroků, které jsme během dne ušli, a mnoho dalšího. Nyní konečně přichází revoluce také pro diabetiky.

Cukrovka, ilustrační fotografie
reklama

Unikátní technologie glukometru, který vyvinula švýcarská společnost Ascensia Diabetes Care, umožňuje v reálném čase monitorovat glykemické hodnoty v krvi a výsledky okamžitě interpretovat. Díky propojení s chytrým telefonem tak nemusejí lidé s diabetem trávit čas nad každodenním sledováním a zapisováním údajů o svém zdravotním stavu a přesto mají svůj stav pod kontrolou a své nemoci lépe rozumí.

Chytré technologie pro snazší život

Každý den v životě diabetika provází pravidelné měření hladiny cukru v krvi a pečlivé vedení diabetického deníku. Tyto hodnoty jsou klíčové a určující pro správné dávkování inzulinu, úpravu jídelníčku i tělesné aktivity. Základem pro kvalitní selfmonitoring je intuitivní glukometr a přesnost, se kterou přístroj měří. Glukometr CONTOUR™PLUS ONE se se svou přesností rovná laboratorním výsledkům a splňuje parametry nejnovější a nejpřísnější normy EN ISO 15197: 2015. V paměti uchovává až 800 posledních měření.

Glukometr CONTOUR™PLUS ONE je produkt nové generace a představuje revoluci v monitoringu diabetu. Přelomová technologie od základu mění způsob, jakým se na individuální rovině k cukrovce přistupovalo, především v tom, že poskytuje okamžitou a srozumitelnou zpětnou vazbu. Dodatečné funkce pak život nejen usnadňují, ale mohou ho i zachránit. Zařízení dokáže připomenout, že je potřeba přeměřit si hladinu cukru v krvi, několika způsoby upozornit, že něco není v pořádku, a dokonce i přivolat pomoc v případě života ohrožující hypoglykemie, což je velmi žádoucí například u dětí a seniorů nebo opuštěných osob.

Tím, že monitoring diabetu zjednodušíme, tak ho i zefektivníme

Lidé s diabetem se potýkají se specifickými problémy, které definují jejich speciální potřeby. 99 % času je pacient se svým diabetem sám a musí se umět správně a rychle rozhodovat o managementu svého diabetu, přičemž hodnoty glykémie jsou jeho hlavním ukazatelem. Je tedy nesmírně důležité, aby pacient svým hodnotám rozuměl.

S tím pomůže funkce smartLIGHT, která sama vyhodnocuje a jednoduchou semaforovou formou interpretuje data prostřednictvím technologie, která naměřené výsledky převádí do barev. Zelená značí, že jsou výsledky v normě, červená indikuje hodnoty pod normálem (hypoglykémie) a žlutá zase vysokou hladinu cukru v krvi (hyperglykémie). Toto barevné rozlišení umožňuje lepší a jednodušší rozhodování, takže i rozespalý člověk, malé dítě nebo člověk se špatným zrakem okamžitě ví, jak se svým aktuálním stavem naložit. Přelomovým řešením je také funkce Smart Alerts, která umožňuje nastavení následných akcí po naměření kritických hodnot.

Druhá šance bez kompromisů

V rámci úspory financí je také praktická možnost opakovaného měření. Pokud není první vzorek krve dostatečný, uživatel má šanci aplikovat do 60 vteřin další vzorek na stejný testovací proužek, čímž dochází k jejich výrazné úspoře. Druhé měření nemá žádný vliv na přesnost výsledků, takže se stále blíží těm laboratorním. CONTOUR™PLUS ONE je jediným glukometrem na trhu, který tuto možnost nabízí, a přináší tak úsporu bez kompromisů.

Smart mobilní aplikace

V dnešní době máme aplikace téměř na všechno, tak proč ne na monitoring diabetu. Aplikace CONTOUR™DIABETES nasává prostřednictvím technologie Bluetooth bezdrátově veškeré výsledky měření z glukometru do mobilního telefonu a neomezený počet měření uchovává v internetovém cloudu, který splňuje nejpřísnější normy zabezpečení osobních údajů. Aplikace navíc umožňuje ke každému výsledku měření hladiny glukózy z krevní plazmy připojit související informace, jako jsou například záznamy o provedeném cvičení, poznámky, fotografie a nutriční hodnoty zkonzumovaného jídla, poznámky o užití medikamentů a mnoho dalších užitečných informací. Toto zásadním způsobem dělá život pacientů s cukrovkou snadnější, protože mají své naměřené hodnoty v jasném kontextu. Ve výsledcích mohou být analyzována opakující se schémata a tendence, což může pacientům pomoci pochopit, jakým způsobem některé aspekty jejich každodenního života ovlivňují hladinu glukózy z krevní plazmy.

MUDr. Kristina Poločková – gastroenterolog, endokrinolog, pediatr, FN Ostrava a NsP Karviná

Léčbou dětských diabetiků se zabývám již celou řadu let. Začínala jsem s tištěnými diabetickým deníky, kde se pracně zaznamenávaly naměřené hodnoty glykemií, a pak se u kontroly společně s lékařem hodnotily. Ve výsledku však tyto hodnoty děti nebo jejich rodiče většinou opisovali z glukometrů těsně před kontrolou. V současné době se data z glukometrů dají stáhnout do počítače a deníčky již pacienti nemusí psát. To je poměrně úleva, ale efekt je zcela podobný. Nikdo glykemie nehodnotí v reálném čase, nepracuje s nimi a neví, proč, kdy a jak k danému číslu na glukometru dospěl či jak ho příště změnit. Přenos do mobilů, hodnocení hladiny glykemií, jejích trendů a celkové přehledy naměřených hodnot za uplynulé období otevírá současné generaci prostor lépe pochopit svou nemoc a rychleji se rozhodovat. Umožňuje s naměřeným číslem pracovat, přemýšlet o něm a další řešení uvážlivě ovlivnit. Do budoucna jim dává větší šanci zlepšit svou kompenzaci a předejít ev. komplikacím svého onemocnění.

Aplikace navíc umožňuje veškerá data generovat do přehledných grafů a ty sdílet například s lékařem ve formátu PDF. Díky ní už si pacient nemusí vést složité diabetické deníky a má po ruce neomezené množství proběhlých měření.

Díky chytrému řešení CONTOUR™PLUS ONE mají diabetici vše, co potřebují, dostupné v jednom praktickém zařízení. Tento ekosystém managementu diabetu ocení také rodiče dětí s cukrovkou, protože mohou výsledky měření svých dětí sledovat na vlastním mobilu a mít neustálý přehled o jejich zdravotním stavu.

V jednoduchosti je krása

Na světě je zhruba 415 miliónů pacientů s cukrovkou, z nichž 850 tisíc jsou Češi. Tito lidé musejí celoživotně a velmi přísně dodržovat zdravý životní styl a pravidelně si měřit glykemické hodnoty. Proto revoluční přístroj, který jim tento osud zjednoduší, je mnohem více, než jen inteligentní technologie. Každý člověk s diabetem je totiž většinu času odkázaný sám na sebe a v rámci svého onemocnění se musí rozhodovat rychle, efektivně a správně. Čím tedy přesnější a srozumitelnější jsou hodnoty, které si naměří, tím spolehlivější je jejich interpretace. To, co lidé s cukrovkou potřebují, je soukromá kapesní laboratoř, která je vždy a všude po ruce, a přesně to CONTOUR™PLUS ONE přináší.  

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky