Zima se blíží. Nezapomeňte zkontrolovat střechu vašeho domu. Vyplatí se to

Zima představuje pro každou střechu náročné období, a proto je třeba ji před příchodem mrazů a sněhové pokrývky pečlivě zkontrolovat. Praskliny a namáhaná místa je dobré prohlédnout, protože platí, že je vždy levnější věnovat energii prevenci, než řešit následné škody. Náklady na neřešené opravy se totiž mohou snadno vyšplhat do desítek tisíc.

Ilustrační fotografie
reklama

Majitele domů čeká s příchodem zimy nutná obhlídka nemovitosti a s tím spojená kontrola toho, jak se na střešní krytině projevily letní bouřky a přívalové deště. „Pozor je třeba dát hlavně na členité střechy a místa jako vikýře, okolí komínů, boční spoje a podobně,“ vysvětluje Markéta Martinková ze společnosti Rheinzink. „Samozřejmě hodně záleží na kvalitě krytiny a jejím stáří. Určitě doporučujeme zkontrolovat okapy a vybrat z nich veškeré listí a napadané větvičky, které by mohly bránit v odtoku vody,“ dodává s tím, že zadržená voda urychluje korozi a stárnutí materiálu, který je pak náchylnější k vzniku trhlin, zvláště tehdy, když zmrzne. Před zimou je navíc důležité zkontrolovat na střeše sněhové zábrany, které se mohly během roku vlivem silného větru uvolnit a přestat plnit svoji funkci.

Kvalitní krytina nepotřebuje tolik následné péče

O nutnosti důkladné kontroly střechy samozřejmě rozhoduje i kvalita materiálu, ze kterého je krytina vyrobená. Obecně se dá říct, že levnější varianty potřebují častější péči a jsou méně odolné k měnícím se povětrnostním podmínkám. „Problém mají velkoplošné formáty z levného plechu při bouřkách a vichřicích, protože pokud se vítr dostane pod plochu, která má několik čtverečních metrů, tak ji velmi snadno uvolní a poškodí. Případné trhliny pak dorazí právě mrznoucí voda,“ vysvětluje Jiří Frídl, specialista v oblasti pokrývačství. Majitelé odolných typů krytin, jako je například skládaná pálená a betonová krytina či trvanlivá slitina, mohou být ale klidnější. „Materiál bezpečně odolává tuhým mrazům i vysoké sněhové pokrývce,“ vysvětlila Markéta Martinková s tím, že právě titanzinek je hojně užívaný například v Alpách na stavby vysokohorských chat a stanic lanovek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky