Vědci úspěšně připojili lidský mozek k internetu. Budeme ještě potřebovat těla?

Taky často používáte svůj smartphone k brouzdání na internetu? Oči vám projíždějí po displeji, palec u ruky mnohdy nestíhá. Tomu by však mohlo být jednou konec, vědci z univerzity v Johannesburgu úspěšně připojili lidský mozek k internetové síti.

Ilustrační fotografie
reklama

Miliardář Elon Musk ve spolupráci americkou armádou se pokouší o podobnou myšlenku již dlouho, ale zatím se nepřibližují vůbec k realizaci. Jak se stalo, že mnohem menší skupina neurologů a inženýrů bez potřebných zdrojů zvládla úspěšně vyřešit rébus, na který byli v USA krátcí?

Pokud si představujete, že stačí pár drátků a váš mozek bude znát celý Google, pak se pohybujete v oblasti sci-fi literatury. Na přenášení vědomí třeba do počítače si ještě počkáme, ale současný úspěch může být tím prvním krůčkem. Celý experiment spočíval v tom, že všem známý přistroj EEG, který registruje aktuální elektrickou aktivitu v našem mozku, byl připojen k miniaturnímu počítači Rasberry Pi. Tímhle způsobem se přenášely neurologické aktivity do internetové sítě, kterou mohli sledovat všichni připojení.

V podstatě se vytvořil most mezi naší mozkovou aktivitou a uživatele internetu, momentálně si tak může každý přečíst EEG vlny, ale co znamenají, se nedozvědí. "Chceme teď pracovat na tom, aby propojení bylo oboustranné, to znamená, že informace z internetu by šly do mozku," řekl spoluautor projektu Adam Pantanowitz.

Problémem je, že lidský mozek a počítač fungují velmi odlišně a jeden nemůže rozkódovat zprávu toho druhého. V podstatě teď přes EEG vysíláme elektrické impulzy, ale počítač nemůže (zatím) vědět, co jaký signál znamená. Lidský mozek je ještě málo prozkoumaný a nejdřív musíme lépe poznat sebe, než budeme požadovat po stroji, aby nás správně přečetl. Inženýři však věří v budoucnost a zacházejí ještě dál - už nyní přemýšlí o mobilní aplikaci, která by výměnu umožňovala. Jak to bude vypadat a zda budeme napojení na chytrý telefon, vědci zatím neoznámili.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky