Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč psát rukou? Důvodů je hned několik

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Psaní rukou se za posledních pár let vytratilo kvůli vlivu nových technologií a využívání klávesnic. Mezi ně můžeme počítat jak počítačové, tak virtuální, které najdeme ve smartphonech a tabletech. Poznámky, které jsme si zvykli psát do diářů a poznámkových bloků, vystřídaly smartphony poskytující množství aplikací, funkcí a možností.

Navzdory častějšímu využívání klávesnic bychom však neměli zapomenout na psaní rukou. Tříbí se jím jemná motorika a celkový rozvoj osobnosti, což potvrzují i četné výzkumy a studie. Během psaní rukou se nám dokonce v mozku vytvářejí nervová spojení, která napomáhají zjednodušit proces, kterým se učíme.

Vědci však došli i k poznatku, že je rozdíl, zda rukou píšeme tiskacím, nebo psacím písmem. V mozku se tak aktivují různá spojení. Zároveň se zjistilo, že studenti, kteří si poznámky na přednáškách zaznamenávali rukou, se učí lépe. Psaní rukou formuje i osobnost člověka a bylo také prokázáno, že má spojitost s tvořením kreativních nápadů.

Benefity psaní rukou:

tvorba osobnosti člověka, rozvoj jemné motoriky, rychlejší učení se, relax, podpora tvorby kreativních nápadů.

Společnost Samsung se myšlenky psaní rukou a celkového spojení klasického psaní s novými technologiemi nevzdala a roku 2011 představila svůj první smartphone Galaxy Note, který využíval elektronické pero S Pen. Pro pohodlné psaní měl zároveň Note větší obrazovku, než byl průměr na trhu.

Psaní prostřednictvím elektronického pera oceňuje i známý spisovatel a kouč Andy Winson. „Já sám jsem byl v minulosti nadšenec zařízení, na které se dalo psát stylem. Pro mě osobně to bylo mnohem rychlejší a přirozenější než standardní klávesnice. Přiznávám, že dodnes jsem si pořádně nezvykl na smartphony s dotykovou klávesnicí a jsem rád, že výrobci naslouchají názorům svých klientů,“ uvedl Winson. „Když značná část populace dominantně zpracovává informace pocitovým reprezentačním systémem, tak je pro ně dotyk a psaní perem přirozenější a příjemnější než jen ťukání prstem do displeje. To také souvisí i s tím, že jsme perem psali úplně přirozeně během školní docházky a je hluboko zakořeněné v naší nervové soustavě,“ dodal Winson.

Tento rok Samsung představil svůj nejnovější model Galaxy Note8, který se svým Super AMOLED Infinity displejem s 6,3palcovou úhlopříčkou a rozlišením Quad HD+ dovoluje zobrazit víc, a o to méně jste při používání telefonu nuceni zobrazeným obsahem listovat. Galaxy Note8 poskytuje víc prostoru pro sledování, čtení či kreslení, a stává se tak dokonalým telefonem pro multitasking. Zároveň nabízí pero S Pen s novými funkcemi, které umožňují například jedinečným způsobem vyjádřit svoji osobnost a vytvářet velkolepé příběhy. S Galaxy Note8 získáváte možnost sdílet animované texty a kresby napříč platformami podporujícími animované obrázky ve formátu GIF (AGIF). Jde o úplně nový způsob, jak s pomocí pera S Pen komunikovat – můžete svým zprávám dodat svěžest a emoce, které jim vdechnou skutečný život.

Prostřednictvím funkce Screen Off Memo můžete na zamknuté obrazovce vytvářet až sto stran poznámek, a to okamžitě po vyjmutí pera S Pen z telefonu, připnout poznámky na displej v režimu Always On a přímo na tomto displeji poznámky i upravovat.

Dalšími benefity jsou dva zadní fotoaparáty s rozlišením 12 megapixelů vybavené optickou stabilizací, odolností vůči prachu a vodě, rychlé bezdrátové nabíjení či řada možností biometrické autentizace.

Témata:  mobily Samsung

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy