Jak se vyhnout podzimní depresi?

Podzim je znovu tu a sychravé počasí a návrat do pracovního či školního kolotoče se ne vždy obejde bez nepříjemných průvodních okolností způsobených sezonní podzimní depresí nebo výkyvy nálad. Jak se vyhnout skleslosti, špatné náladě či únavě?

Ilustrační fotografie
reklama

Podzimní deprese dnes trápí stále více lidí. Kritickým měsícem je především říjen – tělo si musí zvykat na tmavé a mlhavé počasí nebo na přechod na zimní čas. Nejedná se však o bezvýchodnou situaci, i podzim si můžete užít naplno. Informuje Česká asociace pro speciální potraviny.

Mezi běžné projevy deprese patří zpomalení fyzického pohybu, řeči nebo myšlenkových procesů. Objevovat se může i bolest hlavy, zad či žaludku a problémy se spánkem. K depresi patří také smutek, skleslost, úzkost a přecitlivělost, dokonce až hněv, podrážděnost a agresivita. Změny můžete pociťovat, i co se týče chutí. V neposlední řadě se postižený může potýkat se sexuální dysfunkcí.

Důležité je jakémukoliv stavu mysli věnovat pozornost, ne před ním utíkat. Proti podzimní depresi existuje spousta možností účinné léčby, které příznaky zmírní či zcela odstraní a vy si budete užívat barevný podzim v celé jeho kráse. Zde je několik tipů:

1. Správně se stravujte

Naše duševní rovnováha a zdraví jsou úzce spojeny s dostatkem vitaminů a živin. Nezapomeňte tedy na pravidelnou konzumaci ovoce a zeleniny. Naopak se vyhněte mastným a těžkým jídlům. Antidepresivně působí především vitaminy C a D. Proti úzkosti a depresi jsou také velice účinné doplňky stravy s obsahem látky l-tryptofan, která napomáhá k lepšímu usínání a spánku a poskytuje psychické uvolnění. Účinek tryptofanu je i ve formě doplňků stravy ovlivňován skladbou stravy, kterou přijímáme. Je vhodné přijímat ho nikoliv čistý, ale ve formě speciálních směsí, které tento vliv podstatně snižují.

2. Obklopte se světlem

Terapie světlem je uznávaná léčebná a preventivní metoda, která pomáhá překonávat únavu a ospalost. Pro co největší účinnost je třeba ji provádět každý den minimálně 30 minut.

3. Zkuste aromaterapii

Aromatické oleje se skvěle hodí pro navození příjemných pocitů, optimismu či na povzbuzení duchovního vědomí. Pravé přírodní oleje s léčivou silou rostlin mají výrazné účinky.

4. Myslete pozitivně

Vyhněte se negativním myšlenkám. Těšte se z maličkostí, obklopte se pestrými barvami nebo jen poslouchejte svou oblíbenou hudbu.

5. Hýbejte se

Pohyb perfektně účinkuje proti depresi. Na podzim se skvěle hodí jóga, pilates či tanec. Nejen že se budete cítit lépe, ale náladu vám jistě zlepší i shozená kila.

6. Relaxujte

Najděte si čas pro sebe, kdy nebudete myslet na žádné problémy. Zkuste relaxační masáž, jeďte s kamarády do kina, vyjeďte si do přírody – zkrátka cokoliv, co pro vás bude tím pravým odpočinkem.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky