Jaké nebezpečí na nás číhá v hromadné dopravě?

Hromadnou dopravou cestuje většina z nás – především pokud pracujeme či žijeme ve velkých městech. Denně se tímto způsobem po celém světě přepravují miliony lidí. Ačkoliv jde o ekologickou a často i velmi levnou cestu, jak se dostat z místa na místo, má taková doprava i svá úskalí.

Ilustrační fotografie
reklama

Vlaky, autobusy, trolejbusy, metro – díky těmto prostředkům můžeme dojíždět do práce i za svou rodinou. Zároveň ale tento způsob dopravy využívají lidé nemocni a často i špinaví. Taková sedačka v metru je přímo líhní různých nečistot a bakterií.

Nový výzkum provedený experty na čištění koberců objevil na polstrovaných sedadlech v londýnském metru bakterie E. coli, která se nachází v lidských a zvířecích výkalech. Podle serveru Metro vědci odebrali vzorky a v nich objevily špínu i různé bakterie.

Další vzorky odebrané z držáků na ruce, dveří a dalších povrchů odhalily další bakterie včetně Enterobacteriaceae - velké rodiny bakterií, které jsou docela neškodné, zároveň sem ale spadají bakterie Salmonella a Shigella.

Druhá jmenovaná bakterie způsobuje nemoc, která se projevuje mimo jiné silnými průjmy a krví ve stolici. Odhaduje se, že ročně způsobuje Shigella celosvětově 80–165 milionů případů, z čehož zřejmě až 600 000 postižených zemře. V Česku je ročně zaznamenáno asi 400 případů této nemoci.

Nigel Holness zástupce firmy London Underground k tomu uvedl: „Jsme odhodláni poskytovat nejlepší dopravní služby v londýnské dopravní síti. Každá linka metra má přísný plán čištění, a to jak pro interiér, tak i exteriér vozů, abychom našim zákazníkům zajistili příjemné prostředí.“

Dopravní společnosti si tento problém uvědomují, v celé řadě dopravních prostředků proto dnes najdete plastová sedadla místo polstrovaných. Možná nejsou tak pohodlná a v zimě mohou být až příliš studená, zároveň se ale mnohem snadněji udržují.

Na závěr máme malou radu - ať už mají autobusy či tramvaje, kterými jezdíte, polstrovaná nebo plastová sedadla, po příchodu domů či do práce si umyjte ruce. Vyhnete se tím možným nepříjemným zdravotním problémům. 

Témata: lidé | nemoc | zdraví | mhd | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky