Jak zařídit dokonalý dětský pokoj?

Začátek školního roku je především u prvňáčků spojený s četnými změnami uspořádání v jejich pokojích. Na co byste si měli dát při takovém zařizování pozor? Jak zajistit dostatečný přísun světla, potřebné soukromí či pohodlnou práci u stolu, když dítě sdílí místnost s dalším sourozencem? Přinášíme pět základních tipů.

Ilustrační fotografie
reklama

Dostatek světla nejen při dlouhých zimních večerech

V dětských pokojích se zpravidla nachází pouze jedno velké okno, přísun přirozeného světla zde tedy bývá nižší než například v obýváku. Tento nedostatek je tedy potřeba kompenzovat elektrickými zdroji. Základem je vždy centrální světlo, u kterého se doporučuje spíše vyšší než nižší svítivost. V takovém případě by totiž nemuselo místnost dostatečně osvítit za všech situací. Doplnění dalšími žárovkami by se pak mohlo zbytečně projevit na spotřebě elektřiny. Čím dál populárnějšími se v současné době stávají LED žárovky, jež mají zároveň nejnižší spotřebu. Je možné je instalovat i na speciálních páscích, které se dají libovolně řezat a tvarovat tak světlo do různých úhlů. Na stropě pak může vzniknout zdroj světla, který je nejen účinný, ale zároveň unikátní svým tvarem. Zapomínat by se nemělo ani na bodová světla. Ta by se měla nacházet především u stolu a postele, tedy míst nejčastěji využívaných ke čtení či učení. A ačkoliv mýtus o kažení očí při čtení s nedostatkem světla byl opakovaně vyvrácen, skutečnost, že dochází k vyčerpání očí, únavě či pocitu suchých očí z důvodu špatného ostření a nedostatečného mrkání, stále platí. Je tak dobré mít toto na paměti už při plánování světel v pokoji.

Potřebné soukromí zajistí kvalitní stínění

Při zařizování pokoje pro děti je potřeba myslet také na dostatečné soukromí. O to se vedle závěsů či záclon postará především vhodně zvolená stínicí technika. Oceníte to především v období krátkých dnů, kdy je nutné rozsvěcovat už v odpoledních hodinách, kvůli čemuž jde do dětského pokoje z ulice dobře vidět. „Velmi vhodná je v tomto ohledu především vnější stínicí technika, ať už se jedná o žaluzie, či rolety. Žaluzie dovedou zachytit až 94 % tepelné energie ještě před vstupem do místnosti, rolety zase pomáhají s odhlučněním a v zimních měsících dokážou zadržet teplo v interiéru. Obě varianty tak nabízejí kromě zvýšeného soukromí i další přidanou hodnotu,“ říká Lubomír Valenta, marketingový manažer společnosti Lomax, jež se zabývá produkcí stínicí techniky. Instalace exteriérového stínění se doporučuje i vzhledem ke způsobu ovládání, obě varianty jsou totiž standardně dodávány s elektrickým pohonem. Odpadá tak riziko přítomnosti ovládací šňůrky, navijáku, či kliky, o které by se děti mohly poranit nebo tyto ovládací prvky naopak poškodit.

Pracovní stůl i židle mohou růst s dětmi

Častá rada architektů a bytových designérů při zařizování dětského pokoje zní „nechte místnost růst s dětmi“. Prvky, jež toto kritérium mohou často splňovat, jsou psací stůl a židle. Měly by přitom patřit do základního vybavení pokoje každého školáka. Zatímco v případě židle je možnost polohování poměrně běžná, umožnit stolu, aby rostl s dětmi, je spíše trendem posledních let. Díky tomu si tak u jednoho stolu může dělat své první domácí úkoly čerstvý školák, aby se zde později učil například na přijímací zkoušky na střední školu. Možnost polohování oceníte též v případě, kdy pokoj sdílí více dětí v různém věku – pracovní stůl totiž mohou využívat všechny, a to s maximálním pohodlím. Velkou výhodou polohování je rovněž možnost změny pozice při práci. Aby tělo nebylo jednostranně namáhané pouze při sezení, posun pracovní desky do vyšší polohy umožní používat ho i ve stoje.

Oddělte úložné prostory pro školu a zábavu

S nástupem do školy dochází na změny i v rámci úložných prostor. Zatímco hračky pomalu mizí, na jejich místo se dostávají sešity a první učebnice. Pro lepší přehlednost a řád je dobré, pokud jsou prostory pro věci na hraní a zábavu oddělené od těch, do kterých se ukládají školní pomůcky. Ty by v ideálním případě měly být poblíž pracovního stolu. Pro učebnice či jinou školní literaturu se také hodí zřídit menší knihovnu, u níž se naskýtá prostor pro rozšíření v budoucnu. I zde platí, že knihy nesouvisející se školou je vhodné umístit do jiné její části.

Na matraci se nevyplatí šetřit

Jedním z prvků, na kterém by se v dětském pokoji určitě nemělo šetřit, je postel. Řeč přitom není ani tak o rámu a jeho rozměrech, na které má hlavní vliv především prostorová dispozice místnosti, jako spíše o matraci. I když ji pořizujete už před nástupem dítěte do školy, nepsané pravidlo zní, že časem se proleží každá matrace. Nekvalitní už klidně za rok, u lepších to však bývá mnohonásobně déle. Toto kritérium by mělo při výběru hrát hlavní roli, neboť postel patří k těm prvkům dětského pokoje, které se během dlouhých let užívání zpravidla nemění. Pokud by se však zhoršily vlastnosti matrace, mohlo by se to projevit nejen na kvalitě spánku dítěte, ale mohly by se též například dostavit problémy se zády či krční páteří, jejichž riziko se ještě znásobuje v období rychlého růstu v dospívání.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky