Máte cukrovku? Riziko infarktu je u vás třikrát vyšší

I když se diabetici v důsledku svého onemocnění nejvíce obávají pozdních komplikací v podobě ztráty zraku nebo amputace, skutečná hrozba číhá jinde. V porovnání s ostatními prodělají 3x častěji infarkti a 4x mrtviciii. Naději na zlepšení přináší výsledky studie LEADER, která proběhla v 32 zemích včetně České republiky. Podle jejích výsledků léčba cukrovky GLP-1 agonistou liraglutidem významně snižuje riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění.

Cukrovka, ilustrační fotografie
reklama

Cukrovka jako rizikový faktor

Diabetes je jedním z hlavních rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění. Nebezpečí cukrovky ale spočívá hlavně v tom, že se málokdy objevuje samostatně. Diabetici se často potýkají i s nadváhou, vysokým krevním tlakem nebo vysokou hladinou cholesterolu. Všechny tyto rizikové faktory pravděpodobnost onemocnění srdce a cév násobí, a proto se u diabetiků kardiovaskulární onemocnění objevují mnohem častěji než u ostatních.

Diabetik kardiakem

  • 2/3 diabetiků nad 65 let umírají na srdečně-cévní onemocnění
  • diabetici mají 3x vyšší riziko infarktu6 a 4x vyšší riziko mrtvice
  • jen 1 z 300 diabetiků řeší prevenci srdečně-cévních onemocnění

„Je bohužel smutnou skutečností, že se zvýšeným rizikem je diabetes doprovázen od svého vzniku. Přitom se nelze spoléhat na to, že komplikace vyřeší kardiologické nebo kardiochirurgické intervence. I přes veškeré pokroky moderní kardiologie bohužel stále platí, že diabetici mají ve srovnání s nediabetiky horší prognózu. Klíčem k úspěchu je proto časná a komplexní léčba samotného diabetu i přidružených rizikových faktorů,“ říká kardiolog prof. MUDr. Aleš Linhart, DrSc., FESC. Důležité tedy je, aby diabetik na zvýšení rizika pro své srdce a cévy myslel dříve, než bude muset kardiologa vyhledat.

Pokud se řekne srdečně-cévní onemocnění, mnoho z nás si představí infarkt nebo cévní mozkovou příhodu (mrtvici). U diabetiků se ale také velmi často objevují selhání srdce a ischemická choroba dolních končetin. Právě ta je důvodem, proč u diabetiků dochází až 40x častěji k amputacím dolních končetin.

Léčba, která dokáže chránit srdce a cévy

Moderní léčba diabetu se dnes už nezaměřuje pouze na kompenzaci samotné nemoci. Jejím cílem je pozitivně ovlivnit i další rizika, která diabetikům hrozí. U léčby založené na GLP-1 agonistech studie prokázala významné snížení rizika srdečně-cévních onemocnění. Jedním z 32 států, v nichž zmiňovaná studie probíhala, přitom byla i Česká republika. „Studie LEADER srovnávala podávání GLP-1 agonisty liraglutidu s podáváním placeba u pacientů s cukrovkou 2. typu. Prokázala, že léčba liraglutidem snížila celkovou úmrtnost, riziko kardiovaskulárních komplikací a také zpomalila zhoršování funkce ledvin, které je u diabetiků velmi častou a mnohdy závažnou komplikací. Jde o velmi významný výsledek, jehož využití v praxi může umožnit prodloužit život našim pacientům s cukrovkou 2. typu,“ vysvětluje prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., který se na studii v České republice podílel. GLP-1 agonista liraglutid má široké použití a pro diabetiky je velmi důležitý také jeho prokázaný účinek na snižování hmotnosti.

GLP-1 agonista

  • napodobuje hormon GLP-1 přirozeně produkovaný ve střevu
  • snižuje výskyt kardiovaskulárních komplikací i úmrtnost
  • pomáhá kompenzovat hladinu cukru v krvi
  • omezuje chuť k jídlu
  • vede k poklesu hmotnosti a krevního tlaku

Jak mohou diabetici bojovat?

Základem prevence srdečně-cévních onemocnění zůstává zdravý životní styl. Pro diabetiky je přitom velmi důležitý dostatek pohybu a absence kouření.

Oproti ostatním musí diabetici v rámci prevence dbát na dobrou kompenzaci diabetu a souvisejících onemocnění, jako jsou nadváha, vysoký krevní tlak a hladiny krevních tuků. K tomu jim pomáhá komplexní antidiabetická léčba.

Účinnost každé léčby však závisí na zodpovědném přístupu pacienta. Je důležité, aby se diabetici sami zajímali o své zdraví, pravidelně se u svého lékaře informovali o nových možnostech léčby a dodržovali jeho doporučení.

Co můžete udělat sami?

  • udržujte hladinu cukru v krvi co nejblíže normálním hodnotám
  • udržujte si optimální hmotnost
  • pravidelně se hýbejte
  • jezte zdravě
  • nekuřte
  • nechte si pravidelně kontrolovat krevní tlak a hladiny tuků v krvi
  • obraťte se na svého lékaře s dotazem na léčbu snižující riziko srdečně-cévních onemocnění

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky