Češi patří v Evropě k chovatelské špičce. Víte kolik utratíme za péči o domácí mazlíčky?

Jedno a více zvířat chová polovina českých domácností. V Evropě tak patříme k chovatelské špičce. Za veterinární péči o domácí mazlíčky utratíme zhruba dvě miliardy korun ročně.

Štěně, ilustrační fotografie
reklama

Z údajů ČSÚ vyplývá, že v roce 2015 mělo psa 28 % a kočku 19 % domácností. Za péči o domácí zvířata vynaložíme zhruba dvě miliardy korun ročně. Do těchto výdajů jsou zahrnuty všechny služby, tedy veterinární péče, ale např. i psí kosmetické salóny nebo psí hotely. „Když připočteme i samotné náklady na pořízení zvířete, krmivo a jiné potřeby pro chov, dostaneme se k částce vyšší než 12 miliard korun ročně,“ uvádí Tomáš Harák z oddělení statistiky služeb ČSÚ.

Domácnosti utrácejí za domácí zvířata čím dál více. Mezi lety 2009 a 2015 se zvýšily jejich výdaje na veterinární a ostatní služby o 26 %. Nejvyšší objem peněz vydávají na zvířecí miláčky domácnosti bez dětí, kam patří například senioři.

V roce 2015 činily celkové tržby podniků a podnikatelů, jejichž hlavní činností bylo poskytování veterinárních služeb, přibližně 4 miliardy korun.

Témata: Zvířata | Psi | kočka | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky