Meloun osvěžuje i prospívá zdraví. Zkuste tyto dobroty

Meloun k létu neodmyslitelně patří, stejně jako slunce a voda. Věděli jste ale, že meloun je nejen dobrý, ale i zdraví velmi prospěšný? Největší poklad jsou jeho jadérka, ze kterých si můžete udělat například čaj.

Ilustrační fotografie
reklama

Mnoho lidí dělá tu zásadní chybu, že z melounu konzumuje jen dužinu a většinu jadérek odstraní. To je ale velké chyba!

Semena tohoto kulatého a šťavnatého plodu jsou v mnoha směrech podceňovaná a málokdo tuší, co všechno se v nich skrývá. Jejich vysoký obsah vlákniny pomáhá při trávení a prospívá celé střevní flóře. Je v nich i aminokyselina citrulin, která působí jako antioxidant, podporující činnost krevního oběhu, srdce a posiluje paměť. 

Zhruba ve sto gramech semínek najdete 35 gramů bílkovin a navíc se jedná o zásobárnu vitamínů A, B a C. Kromě toho obsahují semínka potřebnou dávku hořčíku, draslíku i železa. Své místo zde mají i mastné kyseliny, které snižují hladinu cholesterolu a riziko kardiovaskulárních chorob.

Semínka jsou mimořádně vhodná pro alergiky a astmatiky, zlepšují stav pleti. Samá pozitiva, co říkáte? Obsahují také cennou látku arginin. Ta podporuje erekci a rovněž pomáhá při tvorbě spermií a zlepšuje jejich kvalitu.

Recepty z melounu

Letní fresh

Budete potřebovat: 700 gramů melounové dužiny, samozřejmě i se semínky, 100 gramů jahod a 50 gramů malin a na závěr kostky ledu.

Veškeré ingredience vložte do mixéru a vytvořte hladkou hmotu. Ihned můžete podávat.

Melounový čaj

Čaj z melounových jadérek je močopudný a funguje jako skvělá prevence proti ledvinovým kamenům. Má ale celkově přínos pro vaše zdraví! Jak na postupovat? Rozdrťte čtyři polévkové lžíce semínek (ne sušená) a vařte je ve dvou litrech vody asi patnáct minut. Směs nechte vychladnout a až poté slijte. 

Melounové nanuky

Na tuto letní lahodu budete potřebovat: cukr krupice 90 g, vodu 200 ml, 
asi 500 g dužiny z vodního melounu, pár lístků čerstvé bazalky, nastrouhanou kůru z jedné limetky.

Nejprve si s předstihem připravte cukrový sirup. Cukr a vodu dejte do malého kastrůlku a vše zahřívejte až se cukr rozpustí. Zesilte oheň a cukrový sirup vařte asi 4 minuty. Pak sirup odstavte, zakryjte a nechte ho zcela vychladnout. Vychladlý sirup se dá uchovávat v uzavřené nádobě asi týden v ledničce.
 
Poté meloun rozmixujte s cukrovým sirupem. Přidejte nakrájenou bazalku, limetovou kůru a vše důkladně promíchejte. Celou směs dejte do nanukových forem a dejte zmrazit minimálně na 6 hodin, aby pyré ztuhlo.
 
Melounové gazpacho

Na gazpacho si připravte: 1 hrnek dužiny z melounu, 1 rajče, 1/3 ks červené cibule 1/3 ks, asi 5 cm okurky, půlku žluté papriky, jeden stroužek česneku, lístky bazalky, 1 malý svazek koriandru, 4 kostky ledu, olivový olej, šťáva z půlky citronu, sůl a pepř.

Příprava je v podstatě velmi jednoduchá, veškerou zeleninu, bylinky a led vhoďte do stolního mixéru a mixujte. Jak se vše promixuje, ochutnejte, dosolte, opepřete a dochuťte citronovou šťávou. Vše zalijte několika kapkami dobrého olivového oleje a promixujte znovu.
 
Hotové gazpacho podávejte chlazené s kousky zeleniny, která byla v receptu použitá, a zakápnuté ještě trochou olivového oleje.

Témata: Ovoce | meloun | Zelenina | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky