Květy, které můžete naservírovat hostům. Zkoušeli jste je již?

Zelenina, ovoce, to jsou již zaběhlé potraviny, které se dají sice skvěle kombinovat, ale nemohou již moc překvapit. Ale za to jedlé květiny! Zkoušeli jste je již?

Ilustrační fotografie
reklama

Rudé růže ve váze, levandule u ranní kávy na terase, zahrada svítící ohnivou barvou měsíčku a řeřich. Dokonce i letní šaty mohou být se vzorem poupat či květů. Květiny jsou zkrátka trendy! Možná vám ale unikl jeden fakt a to, že květiny jsou k jídlu.

Nejen že budete in, ale uděláte i něco pro své zdraví. Mnohé totiž obsahují antioxidanty, polyfenoly, vitaminy, enzymy či minerály.

Dejte si ale pozor, podobně jako jsou houby jedlé, méně jedlé a jedovaté, tak je to i s květinami. Raději se jako začátečnice soustřeďte na užší okruh těch zaručeně neškodných a současně zdraví prospěšných.

Květiny trhejte nejlépe ráno, kdy jsou zaručeně čerstvé. Pečlivě také vybírejte místo sběru - příkopům u silnice se raději vyhněte obloukem. Není nad květiny vypěstované osobně, ať už na zahradě nebo i v truhlíku za oknem.

Začněte s růží! Zkuste si připravit například orientální kuskus s drůbežím masem. Do kuskusu  přidáte rudé okvětní lístky, čímž pokrm obarvíte na růžovo a dodáte mu příjemné aroma. Růže je květina lásky, proto není divu, že je dobrá i na srdíčko, má vynikající účinky při léčbě kardiovaskulárních onemocnění.

Levandule nejen krásně voní, ale i úžasně chutná. Kdo viděl v jihofrancouzské Provence modrofialová pole s kopečky levandule a cítil její vůni, je ztracen a už navždy kupuje levandulové džemy, octy, oleje, mýdla, voňavky i polštářky na spaní. Zkuste uklidňující levandulový čaj, přidejte ji do domácí zmrzliny či upečte sušenky nebo ji přidejte pod maso při pečení.

Starší generace si moc dobře pamatuje jak zajímavou chuť měly fialkové bonbony. S fialkami se dají provádět hotová kouzla. A jak na ně? Květ obalíte v rozšlehaném bílku, posypte krystalovým cukrem a necháte uschnout. Netradiční cukroví si každý pochválí.

Měsíček lékařský prý působí blahodárně na zrak, odstraňuje volné radikály a působí jako antioxidant. Dále obsahuje betakaroten, které, jak jistě víte, podporuje zdravé opálení. Tato usměvavá oranžová květina se hodí nejen sušená na čaj, čerstvá „rozveselí“ jogurt, pomazánky, těstoviny, rýži, koláč a samozřejmě salát.

Kromě zmíněných květin můžete svůj oblíbený zeleninový salát ozvláštnit přidáním sedmikrásek, karafiátů, chrp, macešek, nebo řeřich.

Zkuste novou kuchyni. Léto je čas, který k tomu přímo vybízí. Experimentujte a pohostěte své přátele novinkami, které zajisté ocení.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky