Cestování se zvířaty do zahraničí? Na tohle nesmíte zapomenout

Cestování může být jak velmi intenzivní koníček, tak příležitostný relax. Cestovat také můžete sami, s přáteli, partnerem, dětmi a nebo dokonce zvířecím mazlíčkem. Že to slyšíte poprvé?

Ilustrační fotografie
reklama

Existuje mnoho zvířecích nadšenců, kteří si nedokáží pár dní volna bez svého mazlíčka představit. Není tedy nic jednoduššího, než ho vzít s sebou. Možná si bude někdo z vašich známých klepat na čelo, ale věřte, že v dnešní době to není žádný problém či dokonce extrém. Pokud budete cestovat po naší domovině, není co řešit. Psa nebo kočku, či jinou zvěř dáte do cestovní přepravky a hurá na výlet. Cestujete li ale za hranice, postup je třeba trošku promyslet a zjistit si, co je třeba.

Pamatujte na to, že do zahraničí by mělo zvíře cestovat v dobrém zdravotním stavu. Proto je dobré požádat veterináře o preventivní zdravotní prohlídku.

Pokud cestujete se svým čtyřnohým miláčkem do exotických destinací, myslete na to, že představují vyšší riziko v podobě nemocí parazitárního a bakteriálního původu, které se u nás neobjevují buď vůbec, nebo velmi omezeně. Například klíšťata přenášejí původce boreliózy, babeziózy, ehrlichiózy a ricketsiózy, komáři přenášejí původce srdeční červivosti a muchničky jsou zodpovědné za přenos leischmaniózy. Tato onemocnění se vyskytují zejména v zemích kolem Středozemního moře, tedy v Chorvatsku, Černé Hoře, Itálii, Řecku, Francii, Španělsku a severní Africe.

Při cestě do výše zmíněných zemí je proto nezbytné pravidelné používání antiparazitárních přípravků. Ideální je jejich kombinace s repelentem, tak zvíře nejlépe ochráníte před kontaktem s parazitem i před přenosem onemocnění. 

Potřebuje zvíře letenku?

V prvé řadě si nejprve zjistěte, zda letecká společnost, u které si chcete letenky zakoupit, vůbec umožňuje přepravu zvířat. To je první a nejdůležitější bod. Ne každá společnost to totiž umožňuje. A je jich poměrně dost. Společně s ověřením toho, zda je přeprava zvířete možná, se obvykle (nejčastěji na webu či telefonní lince letecké společnosti) hned dozvíte, kolik tato služba stojí. Obvyklá cena je okolo 50 EUR za jeden let, nezávisle na délce letu. Takže je to vlastně taková zvířecí letenka, která je nutná.

Odeslání vašeho mazlíčka letadlem ale není jen tak, je nutné splnit několik podmínek stanovených Státní veterinární správou a Evropskou unií. Obvykle se jedná o tyto:

  • od roku 2004 je nutné, aby každé zvíře mělo svůj vlastní pas
    zvíře musí být očipováno
  • musí mít očkování proti vzteklině, případně dalším nemocem v závislosti na destinaci

Jakmile máte vše splněno, stačí si ujasnit, jak chcete vašeho mazlíčka přepravovat, je totiž vícero možností. Zaprvé ho můžete transportovat v kabině letadla (tzn. společně s vámi) a nebo v nákladovém prostoru letadla.

Přeprava zvířat v kabině letadla

Tato varianta je pro zvíře nejméně stresující a pro majitele častokrát také. Nemusíte se obávat, co se se zvířetem děje a máte tak situaci pod kontrolou. Je však nutné vzít v potaz to, že zvíře nemůžete mít v letadle puštěno volně, musí být ve schránce pro přepravu zvířete, což je logické.

Co sbalit zvířeti na cestu?

V prvé řadě určitě krmivo. Nedělejte experimenty a nenechte nákup granulí až na místo určení. Zvíře by to nemuselo dobře snášet a celá dovolená by mohla být zkažená. Dopřejte mazlíčkovi to, na co je zvyklý. Zvažte ale určitě množství potřebné na celou cestu  a pobyt. 

Obecně platí, že na vlastní cestu je dobré se vypravit v chladnějším počasí, nejlépe brzy ráno nebo navečer. Vždy s sebou musíte mít vodu, ideálně i oblíbenou psí hračku a deku. V horku je možné chladit hřbet či tlapky zvířete mokrým hadrem. Případně existují speciální oblečky na léto. Nedovolte psovi chladit se vykláněním hlavy z okna za jízdy, mimo jiné mu hrozí zánět spojivek.

Cestu je vhodné přerušovat a nechat psa proběhnout, napít se a vyvenčit. Nikdy nenechávejte zvířata v uzavřeném autě za slunečného dne. Teplota v autě velmi rychle stoupne na úroveň, která může způsobit úžeh, nebo dokonce i smrt.

Co vás čeká po návratu?

Jakmile se ze zahraničí vrátíte, zvíře odčervěte. Zvířata jsou v cizím prostředí lákáni neznámými vůněmi a při olizování, hrabání nebo ochutnávání vonících předmětů se mohou lehce dostat do styku s vajíčky parazitů a podobně.

Pokud začne mít váš miláček po návratu domů nějaké problémy, klidně i několik týdnů po skončení dovolené, vždy veterináře informujte, že s vámi zvíře bylo v zahraničí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky