Co s vaším tělem udělá jedna sklenka alkoholu denně?

Jen jedna sklenka vína nebo jiných alkoholických nápojů denně výrazně zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu, zatímco intenzivní cvičení, jako je běh a jízda na kole ho snižuje. Ukázala to velká studie zaměřená na vliv stravy, výživy a tělesné aktivity na nemoci.

Ilustrační fotografie
reklama

Zpráva, která byla vydána v úterý, dospěla k závěru, že pití zhruba jedné malé sklenky vína, piva nebo jiného alkoholu denně – tedy požití asi 10 gramů alkoholu - je spojeno se zvýšeným rizikem rakoviny prsu o 5 procent u žen před menopauzou a o 9 procent u žen po menopauze. Standardní nápoj má 14 gramů alkoholu, vysvětluje server The Washington Post.

„To naznačuje, že neexistuje žádná míra užívání alkoholu, která je z hlediska rakoviny prsu zcela bezpečná,“ řekla Anne McTiernanová, výzkumná pracovnice Fred Hutchinson Cancer Research Center v Seattlu zabývající se prevencí rakoviny a jedna z vedoucích autorů zprávy. „Pokud žena pije, bylo lepší, aby to udržovala na nižší úrovni.“

Přezkum amerického Institutu pro výzkum rakoviny (AICR) a Světového fondu pro výzkum rakoviny vycházel ze 119 studií zahrnujících údaje o 12 milionech žen z celého světa. Jedná se o první takové přezkoumání od roku 2010, informovala skupina.

Vůbec poprvé vědci dospěli k závěru, že mají silné důkazy o tom, že intenzivní cvičení snižuje riziko rakoviny prsu. Ženy před menopauzou, které byly aktivnější, měly o 17 procent nižší riziko vzniku nádoru ve srovnání s méně aktivními ženami, zatímco u žen po menopauze je riziko nižší o 10 procent.

Vědci poznamenali, že existuje mnoho věcí, které ovlivňují riziko vzniku rakoviny, a že se ženy nemohou řídit jen faktory, jako je rodinná anamnéza rakoviny. „Mít fyzicky aktivní životní styl, udržovat si zdravou váhu po celý život a omezit alkohol. To vše jsou kroky, kterými ženy mohou riziko rakoviny zmenšit,“ uvádí.

Ani zdravý životní styl ale podle ní není zárukou. Je to prý spíše jako „používání bezpečnostních pásů“. Mnoho žen bude dělat vše pro to, aby snížily riziko rakoviny prsu, ale nakonec u nich přesto bude diagnostikována. „To je nešťastné, ale prostě se to stane,“ řekla.

Výzkumníci nebyli schopni určit, do jaké míry by intenzivní cvičení mohlo snížit riziko konzumace alkoholu. Co se stane, pokud například pravidelný piják také denně cvičí? „Mechanismus naznačuje, že by to mohlo být užitečné,“ řekla McTiernanová. Alkohol zvyšuje estrogen, který je spojen se zvýšeným rizikem rakoviny prsu, zatímco tělesná aktivita jej snižuje. „Ale nemohu říci, že pokud někdo vypije pět skleniček alkoholu a pak půjde běhat, vyruší tím nepříznivé účinky alkoholu.“

Zpráva zjistila, že ženy, které trpí nadváhou nebo obezitou, mají vyšší riziko postmenopauzální choroby. Pokud ženy ztratí jen 10 procent své hmotnosti, sníží se jim krevní estrogen, záněty a další faktory spojené s rakovinou prsu, vysvětluje McTiernanová.

Zpráva také objevila omezené důkazy spojující mléčné potraviny, dietu bohatou na vápník, a potraviny, které obsahují karotenoidy, s nižším rizikem některých karcinomů prsu. Karotenoidy obsahuje ovoce a zeleniny, jako je kapusta, meruňky a mrkev.

Témata: alkohol | lidé | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky