Letní průjmy: Proč jsou mnohem častější a co je způsobuje?

Také jste již někdy zažili nemilou komplikaci, kdy jste v létě vyrazili na dovolenou a namísto užívání jste se nehnuli z toalety? Proč jsou v létě průjmy mnohem častější a co je způsobuje? Důvodů je více a vždy je lepší být dobře připraven.

průjmy
reklama

Léto průjmům nahrává ve všech směrech – vozíme si na cesty potraviny, které se rychleji kazí, dopřáváme se rychlé občerstvení, které někdy nemusí být připraveno za dostatečných hygienických podmínek. Také kvalita vody nebývá všude na dobré úrovni. Pokud je nám horko a málo pijeme, přehříváme se, což vyvolá stres a klesá odolnost našeho organismu. Pak i menší dietní chyba může znamenat velký problém.

Pro případ střevních komplikací je proto vždy velmi důležité přibalit si na cesty základní léky k zástavě průjmu, zmírnění křečí a dezinfekci střev. Potřebné je také po každém průjmu srovnat mikrobiální prostředí tlustého střeva některým z probiotik. Společně s častými stolicemi tělo ztrácí vodu a potřebné minerály, které je nutné co nejdříve doplnit – jedná se především o draslík a hořčík.

Pouze komplexní léčbou průjmu můžeme předejít opakování nepříjemných příhod a dehydrataci. „V létě je spotřeba léčivých prostředků proti průjmu opravdu mnohem vyšší, než je tomu v jiných ročních obdobích. Není to jen proto, že se lidé zásobí na dovolenou, ale léto je pro výskyt této komplikace velmi rizikovým obdobím,“ upozorňuje farmaceutka PharmDr. Martina Štýbnarová, MBA.

Pokud tedy odjíždíte na dovolenou, nikdy nezapomeňte přibalit medicinální uhlí, střevní desinficiencia s obsahem cloroxinu a přípravky s obsahem laktobacillů. Pokud již po cestě nepotkáte lékárnu, nezoufejte. Vše je nyní běžně dostupné také na čerpacích stanicích, v drogeriích i některých supermarketech ve speciálních vitrínách Medipoint. Právě tato služba nabízí více než 800 míst v celé České republice, kde můžete koupit vyhrazené léčivé přípravky proti bolesti a nevolnosti, přípravky na zažívání, proti nachlazení a rýmě nebo třeba i velmi oblíbený těhotenský test.

Témata: zdraví | průjmy | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky