Aby se dovolená nezměnila v noční můru?

Letní dovolená je časem odpočinku, rodinných aktivit a zábavy. K tuzemským rybníkům, do kempů ale i do zahraničí zamíří od června do konce léta tisíce Čechů. Ti, kdo na každoroční dovolenou vyrážejí autem, by však vedle obsahu svých zavazadel měli myslet i na ochranu vozu a cenností před zloději. Stoprocentní ochrana před nimi neexistuje, riziko vloupání nebo krádeže lze však zmírnit.

Chorvatsko, Split
reklama

Ať už vyrážíte vozem na dovolenou k Máchovu jezeru, Lipenské přehradě, nebo k oblázkovým plážím do Chorvatska, pamatujte na to, že prázdniny nejsou jen sezónou rodinných dovolených, ale rovněž zlodějů aut a lapků, kteří se specializují na krádeže cenností z nich.

Odložené věci jsou pro zloděje „pozvánkou do auta“

Řada zlodějů necílí na samotné vozy, ale na to, co se v nich nalézá. Může jít o sportovní vybavení, drahé oblečení, laptop, GPS navigaci, autorádio či jinou elektroniku a další cennosti. Pokud jsou tyto předměty zvenku viditelné, je to, jako by majitelé aut zloděje ke krádeži přímo vybízeli. Proto, i když se vám zdá, že je parkoviště přísně střežené, nic cenného v autě rozhodně nenechávejte. Ve voze by rovněž neměly zůstávat ani kabelky či tašky. Mohou být sice prázdné nebo obsahovat věci za pár stokorun, zloděj to však dopředu neví a při krádeži rozbité okno se vám pak pořádně prodraží.

Parkoviště bez kamer a ostrahy znamenají riziko

Zloději si místa pro vloupání do vozů a jejich krádeže pečlivě vybírají. Auta se tak často vykrádají a kradou v oblastech, které nejsou příliš hlídané – příliš málo, nebo vůbec sem nezajíždějí policejní hlídky, chybí na nich kamerový systém nebo se jedná o nehlídané parkoviště. „Vyrážíte-li na dovolenou a nemáte zajištěné parkování na hlídaném parkovišti například u hotelu, vždy si raději vyberte takové parkoviště, které je střežené bezpečnostní službou nebo kamerami. Parkováním mimo zabezpečená místa, nebo dokonce někde u cesty dál od turistického resortu či hotelu vystavujete svůj vůz zbytečnému riziku,“ vysvětluje Petr Rybníček, specialista na zabezpečení a vyhledávání vozidel systémem SHERLOG.

Nepodceňujte zabezpečení

Žádné zabezpečení vůz před krádeží neochrání na sto procent. Jakákoliv překážka, která zloděje zdrží nebo odradí, se však počítá. Základní zabezpečení je zpravidla již v ceně vozu, vedle něj se ale vyplatí pořídit si například mechanické zabezpečení v podobě zámku řadicí páky nebo volantu. Oblíbené je i pískování skel, na které se zpravidla umístí takzvaný VIN kód. To sice zloději nezabrání dostat se do vozu, ale kvůli nutnosti výměny takto označených skel se pro něj snižuje cena auta.

Oblíbené jsou rovněž takzvané pokrádežové systémy, jež umožní vůz najít i poté, co jej někdo ukradne. „V případě rádiového systému SHERLOG RSG je dohledání vozu po krádeži možné nejen v ČR, ale i v Evropě. Díky změně pravidel roamingu pro zařízení disponující SIM kartou je aktivní dohledání v zahraničí rovněž v monitorovací službě SHERLOG Vision Top,“ přibližuje Petr Rybníček.

Havarijní pojištění vás ochrání i v případě krádeže. Sjednat se dá i krátkodobě

V Česku je na rozdíl od dalších zemí Evropské unie poměrně málo rozšířené havarijní pojištění. To se oproti základnímu povinnému ručení vztahuje nejen na pojištění odpovědnosti za škody způsobené dopravní nehodou, ale i na vandalismus, živelní události a právě odcizení celého vozidla nebo jeho částí. Nechcete-li takovou pojistku platit celoročně – zvlášť u starších vozů je totiž výše plnění mnohdy vzhledem k ceně neuspokojivá –, zvažte její pořízení na kratší dobu. Některé pojišťovny havarijní pojištění nabízejí například na dobu 30 dnů. A to už taková finanční zátěž být nemusí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky