Koupili jste si zájezd a cestovka zkrachovala? Poradíme, co dělat

Sezóna sotva začíná a v Česku už zkrachovala první sezóna. Jak si vybírat cestovní kancelář, abyste podobným problémům předešli a co dělat, pokud máte zájezd koupený a cestovní kancelář zkrachuje?

Ilustrační fotografie
reklama

Odborníci radí číst si diskuze o cestovkách na internetu a seznámit se se zkušenostmi ostatních. V případě, že chcete vyrazit na dovolenou s cestovní kanceláří, měli byste si vždycky ověřit, že je pojištěná. 

"Jediné relevantní místo, kam se obrátit, je webová stránka ministerstva pro místní rozvoj, kde je přehled všech cestovních kanceláří, které mají koncesi a pojištění," říká mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. 

Pokud tam vaší cestovní kancelář nenajdete, měli byste se mít na pozoru. Informace o tom, jestli je cestovní kancelář pojištěna, najdete také na stránkách jednotlivých pojišťoven. Na vyžádání je cestovní kancelář ve své provozovně povinna ukázat zákazníkovi doklady o zárukách v případě úpadku cestovní kanceláře.

"Setkáváme se velice často s pokusy o ilegální cestovní kanceláře a upozorňujeme živnostenské úřady na takové případy. Takových případů jsou desítky," varuje mluvčí asociace Jan Papež.

"Pokud jste si koupili zájezd u pojištěné cestovní kanceláře a přesto se stane to, že ta cestovní kancelář se dostane do problémů a zkrachuje, tak se co nejrychleji obraťte na pojišťovnu, u které je ta cestovní kanceláře pojištěná," radí Papež.

Pojišťovna Vám sdělí, do kdy nahlásit pojistnou událost, kam a s jakými doklady se obrátit pro žádost o peníze. Pokud jste už v zahraničí, měla by Vás pojišťovna informovat o dalším průběhu dovolené.

"V případě, že cestovní kancelář není pojištěná, musí si každý zákazník uhradit na své náklady, tedy dopravu z místa pobytu do ČR. Následně musí škodu vymáhat u cestovní kanceláře," řekl TV Nova advokát.

V takovém případě je také možné podat trestní oznámení, nebo přihlásit své pohledávky v rámci insolvenčního řízení.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky