Sušíte prádlo doma? Děláte velkou chybu

Když je venku teplo a slunečno, na téměř každém balkoně či zahradě můžeme vidět hromady vypraného prádla na sušácích. Problém je, když prší, je vlhko nebo mrzne. Kam pověsit oblečení pak? Vědci přichází s jednou zásadní radou.

Ilustrační fotografie
reklama

Dát prádlo ven je často velmi lákavé, ne vždy je to ale možné. A tak sušák často necháme v prádelně nebo ložnici – prostě kdekoliv, kam se vejde. To s sebou ale může nést vážná rizika, a to zejména v moderních špatně větraných domech, varuje doktor Nick Osborne, lektor environmentálního zdraví na University of New South Wales a expert na vlhkost.

V rozhovoru pro server KidSport tvrdí, že usušení oblečení uvnitř napomáhá k potenciálnímu růstu plísní a roztočů, které jsou špatné pro vaše zdraví, a mohou také zesílit symptomy astmatu. 

Doktorka Christine Cowieová, vedoucí výzkumná pracovnice na University of New South Wales, uvádí: „Ze zdravotního hlediska se v interiéru nacházejí mnoho biologických zástupců a obvykle se jim daří na vlhkém místě a při nedostatečném větrání. Bylo zjištěno, že vlhkost sama byla dobrým indikátorem rizika astmatu a respiračních symptomů. Existují i jiné studie, které ukazují, že vdechnutí spór plísní je spojeno s alergickou citlivostí a astmatem.“

Pokud jde o zimní období, všichni podle ní přicházejí domů s mokrými kabáty a dávají je na sebe navzájem, když v domácnosti žije více lidí. „Problém je to zvlášť ve chvíli, kdy bydlí mnoho lidí v malém bytě. A přidejte k tomu sprchy a páru z vaření. Není-li dům správně větrán, vlhkost se hromadí uvnitř a kondenzuje se na oknech a stěnách,“ varuje.
 
Chcete-li ochránit váš dům, doktorka Osborneová radí: „Pokud vaříte, nezapomeňte zapnout ventilátor nebo odsavač – je pravděpodobné, že v zimě budete dělat více teplých jídel. Pokud je slunečno dejte své prádlo ven. A ujistěte se, že pokud budete používat sušák doma, je místnost dobře odvětrávaná. To vše pomáhá.“

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky