První šedivé vlasy? Podle vědců byste měli být ve střehu

Pánové, šediví vám vlasy? Pak byste podle vědců měli být ve střehu. Změna barvy vaší kštice totiž může podle nových výzkumů úzce souviset se zvýšením rizikem výskytu některých zdravotních problémů

Ilustrační fotografie
reklama

Pozorování toho, zda vám šediví vlasy, není podle nové studie jen otázkou marnivosti. Ve skutečnosti vědci z Egypta doporučují první šedivé pramínky pečlivě sledovat – alespoň v případě mužů. Vlasy totiž podle nich mohou slouží jako indikátor zvýšeného rizika onemocnění koronárních tepen.

„Stárnutí je nevyhnutelný koronární rizikový faktor a je spojeno s dermatologickými příznaky, které by mohly signalizovat zvýšené riziko,“ vysvětluje doktorka Irini Samuelová z Káhirské univerzity. Její slova cituje server IFL Science. „Je zapotřebí dalšího výzkumu o kožních projevech rizik, který by nám umožnil zasáhnout v dřívější fázi procesu kardiovaskulárních chorob.“

Samuelová se domnívala, že by šedivějící vlasy mohly být snadno rozpoznatelným signálem vnitřního zdraví, takže porovnala barvu vlasů 545 mužů, kteří v nemocnici podstoupili CT koronární angiogram a hodnotila je na stupnici 1-5. Vzhledem k tomu, studie byla provedena v Egyptě, muži s černými vlasy byli hodnoceni jako 1, zatímco 5 dostali ti, jejichž vlasy byly úplně šedé nebo bílé. Samuelová také shromáždila údaje o dalších známých rizicích, jako je cukrovka, kouření, rodinná anamnéza, a vysoký krevní tlak. Pak vzala jejich skeny.

Vzhledem k tomu, že muži s šedivější vlasy byli také pravděpodobně starší, není žádným překvapením, že jejich srdce byla obecně v horším stavu. Avšak i po zahrnutí věku a dalších známých faktorů byli muži ohodnoceni známkou 3 nebo výše spojeni s vyšším výskytem ischemické choroby srdeční a koronární kalcifikace tepen.

Lékařka přiznává, že jí není úplně jasné, proč tomu tak je. Na každoroční setkání Evropské asociace preventivní kardiologie  EuroPrevent 2017 vysvětlovala, že vysoký krevní tlak nebo cholesterol, známé prediktory srdečních onemocnění, totiž podle všeho se změnou barvy vlasů nesouvisí. Samuelová proto doufá, že další výzkum genetických a environmentálních příčin šedivění může pomoci vysvětlit toto záhadné spojení.

Samuelová proto doporučuje mužům s šedivými vlasy, aby byli více opatrní a aby absolvovali pravidelné prohlídky, jedli zdravou stravu a cvičili. „K ateroskleróze (kornatění tepen) a šedivění dochází prostřednictvím podobných biologických cest a výskyt obou těchto faktorů se zvyšuje s věkem,“ uvedla Samuelová. „Naše výsledky ukazují, že bez ohledu na biologický věk, šedivění může být varovným signálem zvýšeného kardiovaskulárního rizika.“

„Pokud se potvrdí naše zjištění, mohla by být standardizace bodovacího systému pro vyhodnocení šedivění použita jako prediktor pro ischemickou srdeční chorobu,“ dodala s tím, že až dosud se žádná studie nezabývala tím, zda tento vztah platí i pro ženy - a to je prý třeba také napravit.

Témata: muži | lidé | zdraví | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky