Jak chytře zvýšit hodnotu chaty či chalupy?

Popularita chat a chalup roste. Důvodem je zejména vyšší obliba tuzemských dovolených a dobrá ekonomická situace. Navíc jimi lze ručit za hypotéku, pokud má nemovitost číslo evidenční nebo popisné a je celoročně obyvatelná. Víkendové nemovitosti tedy logicky získávají na ceně.

Ilustrační fotografie
reklama

Pokud chcete hodnotu své chaty nebo chalupy ještě zvýšit, investujte do klíčového vybavení, které navíc přinese radost a užitnou hodnotu. „Do položek, které dlouhodobě zvyšují hodnotu nemovitosti, se vyplatí investovat. A pokud chybějí vlastní zdroje, dává v tomto případě smysl i dlouhodobý úvěr nebo hypotéka,“ říká Vojtěch Batěk.

Pergola, terasa, bazén ještě toto léto?

S blížícím se létem stále více majitelů chat a chalup uvažuje nad tím, jestli si pořídí bazén, vybuduje nový altán, zázemí pro venkovní posezení nebo přistaví terasu. Investovat do vybavení, které přinese radost a zároveň zvýší hodnotu nemovitosti, je ideální volbou. V tomto případě se vyplatí i vhodná spotřebitelská půjčka. Úroky u spotřebitelských půjček stále klesají, zatímco cena rekreačních nemovitostí roste.

Pro někoho je bazén stále spíše symbolem luxusu a raději investuje do nové fasády, střechy, okapů, snížení energetické náročnosti provozu chalupy nebo zabezpečení nemovitosti. Jak z letních plánů vytvořit reálnou investici, je pro mnohé složité. Přitom stačí zohlednit pár klíčových rad.

„Doporučujeme pro každou investici vytvořit jednoduchý investiční plán shrnující cílový stav, ke kterému se chcete dostat, jednotlivé kroky, které k němu povedou a jejich finanční náročnost. Zvýšíte tak pravděpodobnost, že vše zdárně dotáhnete do konce,“ radí Batěk ze Sberbank.

I chalupa může vydělávat a splácet vaši půjčku

Ne každý chce tuzemskou dovolenou trávit v hotelu nebo penzionu. Někteří majitelé chalup a chat vycítili nový trend a své chaty a chalupy pravidelně pronajímají v době, kdy sami nemovitost k rekreaci nevyužívají. Čím více atraktivní je lokalita, vybavení chalupy a její bezprostřední okolí, tím více zájemců přiláká.

Cesta z města - na chalupě celý rok

Rekreační nemovitost nemusí sloužit jen v zimě a v létě. Ve starším věku může být celoroční pobyt na chalupě levnější a dobrou alternativou k životu ve městě. Přerod rekreační nemovitosti na nový domov však bude trvat delší dobu a často si vyžádá nemalé investice. Proto se vyplatí udělat si dobrý finanční plán ještě v době, kdy má zájemce o venkovský život na chalupě dostatečné příjmy a dokáže si snadněji zajistit financování.

Hypotéka na chalupu?

Vlastnit chalupu nemusí být nedosažitelný sen. K jejímu pořízení se dnes běžně používá hypotéka. Další zajímavou možností, jak s chalupou naložit v souvislosti s hypotékou, je použít ji jako zástavu. V takovém případě bude chalupa pro banku figurovat jako důkaz o vlastních zdrojích žadatele. Odpadá tak nutnost mít do začátku naspořenou vysokou částku vlastních peněz. „V takovém případě odhadce banky posoudí cenu nemovitosti a také fakt, zda je chata celoročně obyvatelná a dostatečně vhodná jako zástava,“ vysvětluje Vojtěch Batěk, expert Sberbank na hypotéky. Mějte na paměti, že ne každá chata nebo chalupa nutně podmínky banky splní.

Možností, jak si pořídit rekreační nemovitost nebo tu stávající zhodnotit, je spousta. To se týká také financování. V každém případě se vždy vyplatí oslovit bankovní experty a udělat si jasno, co je nejvýhodnější varianta. Mnohdy právě díky bankéři najdete cestu, o které jste ani nevěděli, že je možná.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky