Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Převalujete se v noci a přemýšlíte o nesmrtelnosti brouka? Jak vyzrát na nespavost

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Určitě se vám to v životě již stalo. Nemůžete usnout, nebo spíte jen na půl, část noci koukáte do stropu a přemýšlíte o "nesmrtelnosti brouka". Jak ale na nespavost vyzrát?

Nespavost? Tato nepříjemnost představuje v dnešní společnosti velký problém. Poruchou spánku trpí stále větší procento lidí, což se promítá nejen na jejich zdraví, ale i v jejich soukromém, pracovním a společenském životě. Dalo by se to vyjádřit tak, že nespavost výrazně snižuje kvalitu jejich života.

Spánek patří mezi základní a přirozené fyziologické potřeby. Jde o útlum fyzického i duševního napětí, za nepřítomnosti plného vědomí. Jeho délka a kvalita je naprosto nezbytnou součástí regenerace organismu, ovlivňující jeho správnou funkci. Průměrná délka spánku by se měla pohybovat mezi 7 až 8,5 hodinami, je to však velmi individuální.

Za optimální spánek můžeme považovat takový, který přináší dostatek odpočinku a obnovy fyzických i psychických sil. Pokud se člověk probouzí svěží a plný energie do dalšího dne, může si s klidným svědomím říct, že se dobře vyspal.

Na nespavost existuje řada léků a rad. Zkuste pro začátek vynechat léky na spaní a podpořte spánek jinak.  Existují mnohem zdravější a chutnější alternativy, které stojí za vyzkoušení. 

Mandle

Udělejte si doma zásobu těchto delikátních ořechů, protože hrst mandlí se jeví jako jeden z nejlepších prostředků proti nechtěné bdělosti. Je to tím, že obsahují značnou dávku hořčíku, který přirozeně uvolňuje svaly a dokonce má prokázané antistresové vlastnosti.

Banány

Ano, zahrajte si na opici. I v této potravině najdete zmíněný hořčík, takže pocit duševního klidu se dostaví po pár soustech. Čerpat plnými doušky však můžete a budete i draslík a aminokyselinu tryptofan. Když se všechny tyto tři látky spojí dohromady, ukolébají i kdejakou noční sovu.

Losos Tato ryba není jen výtečná, ale i velmi užitečná. Jistě víte, že jsou v rybách ukryté zdravé omega-3 mastné kyseliny. Výsledky nedávné studie ale prokázaly, že denní příjem 600 mg omega-3 mastných kyselin pomáhá lidem snít o hodinu déle a eliminuje časté buzení. Takže nápad na skvělou večeři je na světě, co říkáte?

Mozzarela Dejte si kousek sýra, a jakmile se vaše hlava dotkne polštáře,nebudete o sobě vědět. V mozzarelle je opravdu požehnané množství tryptofanu. Dokonce větší, než v ostatních potravinových zdrojích.

Ovesné vločky Nejen snídaně jsou hodny.  Jejich nutriční složení je ale vhodné jak na ráno, tak na večer. Vločky v sobě schovávají draslík i hořčík, stimulují produkci neuropřenašeče, který zlepšuje náladu a zbavuje úzkosti. Podle některých lékařů miska vloček s mlékem výrazně zlepšuje kvalitu spánku a platí za zázračný relaxační prostředek. Začněte svůj den večer.

Pokud vás trápí spánkové neduhy, určitě vyzkoušejte zmíněné potraviny. Za zkoušku nic nedáte a když pomohou, zázrak je na světě.

Témata:  lidé zdraví hodiny

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy