Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jsou jogurty opravdu tak zdravé? Některým se raději vyhněte

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

O tom, že jogurty jsou zdraví prospěšné potraviny, se můžete dočíst na internetu i v kuchařkách. Co když ale ne tak docela? Nebo ne všechny?

Zdraví prospěšný jogurt nebo mléčný nápoj by měl ve 100 gramech či mililitrech obsahovat maximálně 5 g přidaného cukru, 0,1 g soli a 1,4 g nasycených mastných kyselin. Pokud se dáte do studia etiket, co myslíte že zjistíte? Žalostný výsledek.   Výše zmíněné údaje vycházejí z doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) a jsou stanoveny nezávislým mezinárodním vědeckým výborem The Choices Programme, jehož součástí je i česká iniciativa „Vím, co jím a piju“. Právě tato iniciativa nechala v nezávislé laboratoři otestovat 20 převážně zakysaných mléčných nápojů a 9 jogurtů českých i nadnárodních potravinářských firem na rizikové živiny, jejichž nadbytek v potravě může poškodit lidské zdraví.

A co se sledovalo?

Sledovanými živinami byly sacharidy (převážně přidaný cukr), dále tuk,  a sůl. Výsledek? Ne valný! Daným kritériím vyhovělo jen 5 mléčných nápojů a jediný jogurt. Zbývající výrobky obsahovaly neskutečné množství uměle přidaného cukru a 7 jogurtů překročilo povolené množství tuků.

Co se týče obsahu soli, skoro všechny výrobky se bez problémů vešly do limitu stanoveného vyhláškou Ministerstva zemědělství .

Celkový tuk v produktech představuje především riziko obezity. Smetanové mléčné výrobky jsou vhodnější  pro malé děti, které potřebují více energie. Odtučněné jogurty a mléčné nápoje jsou naopak určeny hlavně lidem, kteří potřebují redukovat váhu.

Jestli nemáte čas na detailní studium etiket, zkuste si zapamatovat jednoduchou formuli: dobrý jogurt nebo zakysaný či nezakysaný mléčný nápoj je bílý, přírodní, uměle nedoslazovaný, spíše nízkotučný a bez ovocné „složky“, čokolády, křupinek, lentilek, lupínků a dalších lákadel. Naopak nejhorší volbou je smetanový a ochucený jogurt.

Pokud máte chuť na jogurt s kousky ovoce, dopřejte si ho s tím čerstvým, které do něj dodáte sami.

Myslete na to, že v jednoduchosti je krása. A to platí nejen v módě, ale i u jogurtů. Kvalitní potravinářské výrobky sestávají z minima použitých surovin. Čím je seznam přísad na obalu delší, tím hůře pro naše zdraví. Asi nejrizikovější složkou jsou nasycené mastné kyseliny. Jejich maximum pro mléčné výrobky je 1,4 g ve 100 g/ml.

A tak, až půjdete zase do mlékárny či supermarketu, myslete na to, co opravdu kupujete. Nesahejte po prvním mléčném výrobku, který potkáte. Dopřejte si chvilku času, prostudujte název a složení. Možná vás překvapí, že si vlastně nemáte co koupit.

Ideální řešení je tvorba zakysaného produktu doma. Stačí si koupit kvasné bakterie a jogurt máte do druhého sne. Můžete ho vyrábět nejen z kravského či kozího mléka, ale i rostlinných (mandlové, ovesné, makové apod.)

Témata:  potraviny jogurty zdraví

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy