Toužíte po čerstvých voňavých bylinkách, ale nemáte zahrádku? Můžete je pěstovat i doma

Toužíte po čerstvých voňavých bylinkách, ale nemáte zahrádku? Nevadí, můžete je pěstovat i za oknem. Postupujete podle našich rad a už za pár týdnů se bude vaše kuchyň zelenat.

Tymián a bazalka
reklama

Krásně voní, chutnají a dokonce mají léčivé účinky. Nadšení z pěstování bylinek doma na okně vystřídá často zklamání, když místo tymiánu trčí z květináče holé stonky.

Bylinkám stačí jen několik centimetrů čtverečních na místě, kam svítí co nejdéle sluníčko. Poradíme vám, co bylinky potřebují k úspěšnému pěstování.

Tymián

Snáší docela dobře sucho, při zalévání mu dávejte méně vody než ostatním bylinkám. Velice snadno ho vypěstujete ze semínek – pouze je vysypte a mírně zatlačte do zeminy.

Tymián je jedna z bylin, které dobře přezimují. Aby získal charakteristické aroma a dobře prospíval, vyžaduje tymián velmi slunné stanoviště. Je poměrně náročný na živiny, má proto rád pravidelné přihnojování.

Majoránka

Tato bylinka krásně voní a asi i díky tomu je jednou z našich nejoblíbenějších bylinek. Pokud nemáte s pěstováním zkušenosti, je u majoránky lepší koupit sazenice. K tomu, aby se jí dařilo, vyžaduje teplé a před větrem chráněné stanoviště, pravidelnou zálivku a sestřihávání ještě před tím, než úplně vykvete.

Pažitka

Odolná bylinka, kterou nezaskočí ani jarní mrazíky, potřebuje ale slunné stanoviště. Dobře se hodí i do květináče, ale potřebuje sem tam hnojit. Pozor při stříhání pažitky. Vezmete-li to příliš nízko, můžete ohrozit další růst rostliny. Pažitka by se měla seřezávat pár centimetrů nad povrchem květináče.

Koriandr

Špatně snáší přelití, vyplatí se jej proto zasadit do propustného substrátu. Dobře mu dělá pravidelné přihnojování (zhruba jednou za měsíc). Zalévejte ho odstátou vodou.

Máta

Je to nenáročná bylina a hodí se i k pěstování v květináči. Některé máty dorůstají až 60 centimetrů. Na rozdíl od řady jiných bylinek jí nesvědčí přílišné sucho.

Petržel

V květináči se petrželce daří dobře. Stačí ji pravidelně zalévat.

Bazalka

Bazalka potřebuje výživný substrát obohacený třeba o kompost, dostatek zálivky i slunce.

Zálivka musí být opravdu bohatá. Pokud budete provádět pravidelné zaštipování, rostlina nevykvete a bude mít více lístků. Ale když ji necháte vykvést, získáte zase semínka pro příští rok. Nejlépe se jí totiž daří jako jednoletce.

Řeřicha

Vypěstovat tuto jemnou rostlinku s drobnými lístky je zcela nenáročné. Má vysoký obsah vitaminů (C, B, A, E a K) a minerálů (vápník, sodík, draslík, fosfor a železo).

Nepotřebujete ani zeminu. Stačí vystlat mělkou misku vatou, zalít vodou a rozložit do ní semínka. Ta naklíčí a vyrostou z nich poměrně záhy mladé rostlinky, které stříháme nůžkami.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky