Pampelišky a sedmikrásky pro jarní detox, kopřivy také dokážou divy aneb Bylinky našich prababiček

Jaro začalo a aniž bychom si to příliš uvědomovali, vyroste kolem nás dokonalá bylinková zahrada i lékárna. Přinášíme několik tipů, jak si netradičními bylinkami oživit domácí kuchyni i vyléčit některé neduhy.

Ilustrační fotografie
reklama

Nemusíte zrovna vlastnit zahrádku, abyste si mohli dopřát pořádnou porci zdraví z přírody. Mnohdy stačí k tomu, abyste si zásobili kuchyni či domácí lékárnu, třeba jen cesta z práce nebo vycházka se psem. Jen je třeba vědět, co, kde a proč hledat.

Většina z nás denně nevšímavě chodí kolem bylinek a rostlin, které by si naši pozornost rozhodně měly zasloužit. Znali je už naši předkové a možná ještě babičky nebo prababičky je běžně používaly při vaření nebo k léčení kašle, popálenin, vysokého tlaku, řezných ran a spousty dalších neduhů.

Bohužel, dnes už často neznáme ani bylinky, které nám nabízejí v supermarketech. Kolik z nás například používá čerstvý koriandr? Přitom toho, co nám ve svých "regálech" nabízí příroda, je nesrovnatelně více. Navíc je to zdravé, chutné a zadarmo. Jen jsme pozapomněli co sbírat a k čemu to slouží. Pokusíme se vám tedy několik netradičních bylinek z naší přírody, které brzy pokvetou a jsou vhodné ke sběru, představit.

Česnek medvědí (na nachlazení, kašel, proti nadýmání, plísním, vysokému tlaku a kornatění cév)

Česnek medvědí je jednou z rostlin, která se do našich kuchyní opět vrací. Povětšinou ovšem jako svazeček listů kupovaných v supermarketu či na trhu. To je škoda, protože česnek medvědí je rostlina, která do zdejší přírody odjakživa patří a můžeme si ji nasbírat čerstvou a zadarmo.

Jedlá je celá rostlina, ale nejvyužívanější jsou listy s výrazným česnekovým aroma. Koncem léta se sbírají také podzemní cibulky. Medvědí česnek najdete na vlhkých místech - dokonce i takřka v centru Prahy. Vzhledem trochu připomíná konvalinku, která je ale jedovatá, takže byste si měli dát pozor na záměnu (medvědí česnek má spodní strany listů matné, konvalinka lesklé).

Při vaření se fantazii meze takřka nekladou. Můžete ho použít do pomazánek, polévek nebo jako koření. Z medvědího česneku je díky jeho česnekové příchuti také výborný špenát. Listy stačí jenom spařit. Důležité je pouze to, abyste listy krájeli, nikoli sekali, protože by pak zhořkly.

Kopřiva (celková očista, prospívají zejména ledvinám, proti zánětům, chudokrevnosti a na revma)

Kopřiva je dokonalý jarní zdroj vitamínů. Právě mladé lístky obsahují nejvíc prospěšných látek. Můžete je přimíchat do salátu, udělat z nich nádivku, přidat je do pomazánky nebo s nimi vylepšit nebo přímo nahradit špenát. Pokud nechcete kopřivy jíst, můžete si z nich udělat rovněž prospěšný léčivý čaj. Kopřivy obsahují kyselinu křemičitou, takže působí močopudně a pročišťují tak především ledviny, ale i další vnitřní orgány. V listech je uloženo také mnoho minerálů, příznivé organické kyseliny a vitaminy A, B2, B6 a C. Třísloviny v kopřivách rovněž pomáhají zastavit krvácení.

Pampeliška / smetanka lékařská (pro očistu organismu)

Z pampelišky zná většina z nás nanejvýš pampeliškový med. Je to ale škoda, protože pampeliška je nejen jedlá, ale i chutná. Právě jaro je ke sběru jejích mladých lístků ideální. Jen je potřeba to s nimi nepřehnat, protože ve větším množství způsobují zažívací potíže. Jinak je to s pampeliškou podobné jako s kopřivou. Jde o rostlinu, která má nejlepší účinky na pročišťování organismu. Hlavně na krev, žlučník a játra. Lístky můžete přidávat do salátu nebo je nasekat do pomazánky.

Sedmikráska chudobka (pročišťující rostlina)

I tato malá květinka, jedna z prvních, které se na jaře objevují, jako by věděla, k čemu ji lidé potřebují. Společně s kopřivou či pampeliškou je totiž ideální pro jarní detox. Stačí ji vhodit do salátu. V mixu chutí je překvapivě dobrá a salát navíc překrásně ozdobí. Blahodárně působí především na játra a ledviny.

Potočnice lékařská (detox, žlučník)

Tuto rostlinu nehledejte na zemi, ale ve vodě. Je to totiž vodní trvalka s dutým dlouhým stonkem a bílými kvítky. Najdete ji všude tam, kde je voda chladná a pomalu teče. Na hladině vytváří rozsáhlé porosty, přičemž kvete od května až do srpna. I potočnice je ideální pro jarní očistné kůry. Navíc působí mírně žlučopudně.

Má trochu ostrou chuť, kterou v kuchyni odstraníte krátkým povařením. Proto je potočnice výborná například do polévek. Zkuste třeba zeleninový vývar s bílým vinným octem, sladkou smetanou a potočnicí. Vhodná je ale také do salátů, zeleninových jídel, omáček a třeba i nákypů. Můžete z ní ovšem připravit také čaj.

Fialka / violka vonná (kašel, hemoroidy, zanícená poranění)

Tohle možná bude pro spoustu lidí překvapením, ale ano, je to tak. Fialky jsou nejen jedlé, ale i chutné a zdravé. Fialka kvete od března do května a na zemi ji poznáte právě podle výrazných květů a silné vůně. Nejčastěji se vyskytuje v listnatých lesích, v křovinách a u plotů.

Sbírají se nejen listy, ale rovněž i květy. Při sběru jen dávejte pozor, abyste rostlinku nevytrhli zbytečně celou. Květy sbírejte opatrně, abyste je také moc nepoškodili a pak je hned uložte do uzavíratelné nádoby, aby nevyčichly.

Z listů připravte třeba polévku, květy používejte syrové. Nádherně dozdobí třeba letní salát. Můžete s nimi ovonět také moučníky nebo nápoje. A pokud květy fialky smícháte s vinným octem, do dvou tří týdnů získáte zajímavé dochucovadlo do salátové zálivky.

Látky ve fialkách pomáhají tělu vylučovat hleny, takže se hodí k léčbě kašle a nachlazení. Fialku můžete přidávat i do koupelí, kdy pomáhá se špatně se hojícími ranami. Když přidáte i přesličku, máte koupel, která uleví při hemoroidy.

Lopuch (akné, kožní problémy, ledviny, dna, žaludeční vředy, artrózy)

Lopuch se asi nikomu nejeví jako příliš hezká rostlina. Snad i proto, že je plevelem z rumišť, smetišť a navážek. O to překvapivější je spektrum jeho účinků na lidský organismus. V kuchyni můžete používat jeho mladé výhonky. Silnější řapíky stačí oloupat a uvařit jako chřest nebo je sníst syrové. Nejčastěji ale využíváme kořen jednoletých rostlin. Ten se usuší a pokud je potřeba, stačí ho svařit na čaj.

Blahodárné účinky lopuchu jsou skutečně pestré. Má diuretický i antibakteriální účinek. Omezuje také pocení, zlepšuje látkovou výměnu, pomáhá proti dně, při sukrovce, ledvinových a močových kamenech, gastritidě, žaludečních vředech, zánětech v ústech či při onemocnění kloubů. Dokonce prý účinkuje i proti malárii.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky