Jaká strava snižuje riziko vzniku rakoviny prsu?

Ročně je rakovina prsu diagnostikována více než 55 tisícům žen ve Velké Británii. Vědci provedli rozsáhlou studii, která naznačuje, že stravou lze snížit riziko smrtelné formy rakoviny prsu o 40 procent. Informuje o tom deník The Independent.

Ilustrační fotografie
reklama

Vědci po dobu 20 let sledovali celkem 62 tisíc žen a studovali, jak strava ovlivňuje riziko vzniku rakoviny prsu. U těch, které přijímaly nejvíce takzvané středomořské stravy bohaté na rostlinné bílkoviny, ryby a olivový olej, byla o 40 procent menší pravděpodobnost rozvoje ER negativních nádorů prsu, tvrdí teď vědci.

Tato forma nádorů není podle deníku stimulována pomocí pohlavního hormonu estrogenu a je často velmi obtížné je léčit. Častěji také vedou k úmrtí pacienta. V Británii je rakovina prsu každý rok rakovina diagnostikována asi 55 tisícům žen, 30 procent z nich má právě ER-negativní rakovinu. Asi 11400 žen každý rok v Británii rakovině prsu podlehne.

Typická středomořská strava obsahuje vysoký příjem bílkovin rostlinného původu jako jsou ořechy, čočka a fazole, celozrnné výrobky, ryby a „zdravé“ tuky, jako je olivový olej. Naopak malý je příjem potravin z rafinovaného obilí, jako je bílý chléb a bílá rýže, červeného masa a sladkostí.

Profesor Piet van den Brandt z Maastrichtské univerzity v Nizozemsku, který studii zveřejněnou v časopise International Journal of Cancer vedl, řekl: „Náš výzkum může pomoci objasnit jaké stravovací mohou zvyklosti mít vliv na riziko vzniku rakoviny.“

„Objevili jsme silnou vazbu mezi středomořskou stravou a nižším rizikem tohoto druhu rakoviny prsu mezi ženami po menopauze - a to i mimo středomořskou populaci,“ vysvětluje lékař. „Tento typ rakoviny prsu má obvykle horší prognózu než jiné typy rakoviny prsu.“

Vědci přitom ze studie vyřadili alkohol, které obvykle tvoří součást tradiční středomořské stravy, protože jeho souvislost s rakovinu prsu je již známa. Předchozí výzkumy ukázaly, že téměř 12 tisícům  případů rakoviny prsu by ve Velké Británii mohlo být každý rok zabráněno, pokud by lidé přestali konzumovat alkohol, připomíná deník.

„Tato důležitá studie prokázala, že určitý dietní vzor - konkrétně středomořská strava - by mohl pomoci snížit riziko rakoviny prsu, zvláště podtypu s horší prognózu,“ uvedl doktor Panagiota Mitrou, zástupce charity Cancer World Research Fund, která nový výzkum financovala.

Vědci doufají, že díky výsledkům bude možné zaměřovat více pozornosti na prevenci rakoviny prsu.

V Česku je rakovina prsu ročně diagnostikována několika tisícům žen. Například v roce 2013 byla rakovina prsu odhalena podle serveru Mamo.cz u 7140 žen, 1845 žen na rakovinu prsu v tomto roce zemřelo.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky