Nedostatečný spánek u teenagerů může vést k závažným zdravotním problémům

Mladí lidé, kteří chodí spát brzy, mají menší sklony k depresím a myšlenkám na sebevraždu. Vyplývá to z výzkumu amerických vědců.

Ilustrační fotografie
reklama

Vědci z lékařského výzkumného centra v New Yorku zkoumali spací návyky u 15 500 chlapců a dívek ve věku od 12 do 18 let od devadesátých let minulého století.

Z jejich studie vyplývá, že ti, kteří chodí spát až po půlnoci, jsou o 24 procent více náchylní k depresivním stavům než ti, kteří zalezou pod peřinu před desátou hodinou večer.

Ti, kteří spí méně než pět hodin denně, mají o 71 procent větší šanci na propadnutí depresím než jedinci, kteří spí osm hodin.

Vědci zjistili, že každý patnáctý chlapec či dívka, které zkoumali, mají deprese.

Studie rovněž ukazuje, že ti, kteří chodí spát až po půlnoci, mají o 20 procent větší pravděpodobnost sebevražedných myšlenek než jedinci, kteří zalehnou před desátou hodinou večer.

U těch, kteří spí méně než pět hodin, je pravděpodobnost sebevražedných sklonů zhruba o 48 procent větší než u jedinců, kteří pravidelně spí alespoň osm hodin.

Vědci dále jistili, že depresím propadají spíše dívky a starší teenageři.

Ukázalo se, že mládež spí v průměru sedm hodin a 53 minut denně, což je výrazně méně, než je v jejich věku doporučováno. Zdravých pro ně je devět hodin spánku.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky