Velký jarní úklid nemusí být noční můrou

Podobně jako naše tělo potřebuje po zimě očistit, tak i byt a dům si na začátku jara zaslouží naši péči a pozornost. Velký jarní úklid ale nemusí být naší noční můrou.

Ilustrační fotografie
reklama

Jarní nálada je už pomalu cítit v probouzející se přírodě. Abychom proudící energii a jarní optimismus pocítili také u nás doma, je třeba prostor řádně vyvětrat, oprášit a umýt.

Postupujte systematicky, vyplatí se to

Příznivců velkého úklidu, který zahrnuje mytí oken, utírání prachu, praní záclon a další podobné činnosti, není mnoho. V každém interiéru se práší a usazují se v něm nejrůznější nečistoty a bakterie. Pravidelnému úklidu se proto nikdo z nás nevyhne. Jarní úklid by měl však zasáhnout i ta místa, kam se při běžném uklízení nedostaneme.

Efektivní úklid si žádá jasně daný plán. Pokud budeme neustále odbíhat od jeho úkolu k druhému a vyčištěná okna si znovu zašpiníme prachem, který se zvedne při zametání podlahy, pak si možná brzy začneme připadat jako Sisyfos a úklid vzdáme. Stačí přitom dodržet několik jednoduchých doporučení, které nám úklid zrychlí a vše půjde jako po másle.

Nejdřív bychom se měli zaměřit na vytřídění všeho starého a sezónního vybavení (zimní dekorace či staré časopisy) a oblečení. To znamená projít šatnu nebo šatní skříň a roztřídit nepotřebné oděvy i obuv a přesunout je na méně dostupné místo, aby nezabíraly prostor pro jarní oblečení.

Vyprat, vyčistit a obměnit

Poté by se naše pozornost měla soustředit na sundání a vyprání textilií. Jde například o záclony, ložní prádlo nebo povlaky na dekorativní polštářky, kde se usazuje prach. Následuje vymetení pavučin a prachu i ze špatně dostupných koutů (například za nábytkem) obývacích prostor a chodeb.

Nyní přichází na řadu čištění oken. Nesmíme zapomenout pořádně otřít vnitřní i vnější okenní rámy, prostor mezi skly i parapety.

Nablýskaná kuchyně

Dalším místem, kam bychom měli v rámci úklidu zamířit, je kuchyně. V kuchyni bychom se měli zbavit zašlé špíny a mastnoty, která vzniká při vaření. Neměli bychom zapomenout na vnitřní prostor klasické ani mikrovlnné trouby, varné desky ani na oblasti kolem dřezu a vodovodní baterie, kde se často usazují nejrůznější nečistoty.

Jde to i bez chemie

Na konec si necháme toaletu a koupelnu. Pro dokonalou čistotu si můžeme pomoci přírodními čisticími prostředky. Účinným čističem je klasický ocet, který nám pomůže vyčistit a dokonale vyleštit lesklé kovové plochy, keramiku i sklo.

S chytrými pomocníky to půjde snadno

Práci si můžeme usnadnit díky praktickým pomocníkům. Dřevěné i laminátové podlahy či koberce za nás uklidí robotický vysavač. Dlažbu můžeme vyčistit praktické mopy. Menší plochy, kde se usazuje prach, rychle a šetrně vycídíme díky antistatickým utěrkám a hadříkům z mikrovlákna.

Pak už stačí byt vyzdobit několika doplňky v jarních barvách a na stůl naaranžovat živé květiny. A jaro může začít!

Témata: jaro | bydlení | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky