Čerstvé potraviny? Pravidla, aby tak zůstaly co nejdéle

Čerstvé potraviny má rád každý. Jak ale dosáhnout toho, aby takové byly co nejdéle? Pro začátek je důležité naučit se několik pravidel týkajících se správného skladování, protože v každé potravině dochází k přirozeným rozkladným procesům, a tím se kazí. Tyto procesy nejsou předem dané, ale jsou ovlivněny různými parametry, které je dobré znát.

Diskuse: 0

Ilustrační fotografie
reklama

Trend čerstvosti

Kvalita potravin, a s ní spojená čerstvost, je nejdiskutovanějším tématem v oblasti výživy. Podle výsledků výzkumu nakupuje 50 % Evropanů potraviny čerstvé. Dále 30 % dotazovaných snížilo spotřebu mražených výrobků oproti předchozí době. Tento trend také přirozeně změnil způsob přípravy pokrmů: třetina z dotázaných uvedla, že 8 z 10 jídel vaří z čerstvých surovin. Tyto trendy kladou pochopitelně vysoké nároky na způsoby uchovávání potravin. Nekvalitní chladnička totiž připraví potraviny o svou prvotřídní jakost během velmi krátké chvíle. 

Nejen správná teplota, ale i vlhkost rozhoduje

V každé potravině dochází k přirozeným rozkladným procesům, a tím se kazí. Tyto procesy jsou ovlivněny různými parametry. Teplota v chladničce by měla být maximálně 8°C, protože jen velmi málo mikroorganismů v potravinách je schopno růst při nízkých teplotách. Dalším velmi důležitým faktorem při kvalitním chlazení potravin je relativní vlhkost uvnitř chladničky. Ta byla v dřívějších dobách spíše opomíjena. Podle Technické zprávy o chlazení a uchovávání potravin vypracované Italskou asociací potravinářských technologií mají různé typy potravin různé nároky na vlhkost:

Kategorie potravin Ideální vlhkost
Mléčné výrobky 70% - 80%
Maso a ryby 85% - 90%
Ovoce a zelenina 90% - 95%


Příliš nízká míra vlhkosti může způsobit vyschnutí a ztrátu hmotnosti čerstvých potravin, ztrátu nutričních složek, jako je vitamín C nebo změnu barvy a textury. Naopak příliš vysoká vlhkost vede ke kondenzaci (což ovlivňuje výkon chladničky) a k rychlejšímu nárůstu bakterií a plísní.

6 zlatých pravidel skladování

1) Udržujte vnitřní prostor chladničky v čistotě, ale nepoužívejte abrazivní čistící prostředky

2) Zabraňte přeplnění chladničky a neukládejte potraviny těsně k bočním stranám

3) Počkejte, až teplé potraviny vychladnou a teprve potom je vložte do chladničky

4) Uvařená jídla skladujte v uzavřených nádobách a odděleně od čerstvých potravin

5) Před uložením do chladničky ovoce a zeleninu nemyjte

6) Maso a ryby ukládejte v chladničce do jiné části než jsou mléčné výrobky

Diskuze: Čerstvé potraviny? Pravidla, aby tak zůstaly co nejdéle

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Dražbám nemovitostí vévodí byty. Zájemci ale koupí téměř…

20.07.2017 17:31 Dražby jsou vyhledávaným a osvědčeným nástrojem pro koupi i prodej nemovitostí. Velký rozmach přišel především s nástupem elektronických dražeb, protože uživatelé najednou získali ještě jednodušší…

Pětka, kilo nebo bůr. Odkud tato nesmyslná pojmenování…

20.07.2017 14:30 Každý určitě ví, co si představit, když mu někdo řekne, že „to stálo tři pětky.“ Odkud však zdánlivě nesmyslné pojmenování „pětka“ pro desetikorunu přišlo? A co třeba „bůr“, „kilo“ nebo „tác“?

KZPS je proti zvýšení minimální mzdy o 1 200 korun

20.07.2017 14:14 Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR (KZPS) je zásadně proti neodůvodněnému a neúměrnému zvýšení minimální mzdy o 1 200 korun, které prosazuje česká vláda. Navrhované navýšení…

Češi se zapomínají na dovolenou pojistit, často si svou…

20.07.2017 12:20 Každý čtyřicátý Čech vyjíždí na dovolenou nepojištěn, přičemž mnohdy svoje pochybení napravuje až z místa dovolené dodatečným dopojištěním. Vyplývá tak z průzkumu firmy Porovnej24.cz, která již…

Související:

reklama

Právě se děje

Další zprávy

Zobrazit: mobil | klasicky