Čerstvé potraviny? Pravidla, aby tak zůstaly co nejdéle

Čerstvé potraviny má rád každý. Jak ale dosáhnout toho, aby takové byly co nejdéle? Pro začátek je důležité naučit se několik pravidel týkajících se správného skladování, protože v každé potravině dochází k přirozeným rozkladným procesům, a tím se kazí. Tyto procesy nejsou předem dané, ale jsou ovlivněny různými parametry, které je dobré znát.

Diskuse: 0

Ilustrační fotografie
reklama
Bartoška v televizi končí! Přijde o dobře placený kšeft - anotační obrázek
Bartoška v televizi končí! Přijde o dobře placený kšeft

Trend čerstvosti

Kvalita potravin, a s ní spojená čerstvost, je nejdiskutovanějším tématem v oblasti výživy. Podle výsledků výzkumu nakupuje 50 % Evropanů potraviny čerstvé. Dále 30 % dotazovaných snížilo spotřebu mražených výrobků oproti předchozí době. Tento trend také přirozeně změnil způsob přípravy pokrmů: třetina z dotázaných uvedla, že 8 z 10 jídel vaří z čerstvých surovin. Tyto trendy kladou pochopitelně vysoké nároky na způsoby uchovávání potravin. Nekvalitní chladnička totiž připraví potraviny o svou prvotřídní jakost během velmi krátké chvíle. 

Nejen správná teplota, ale i vlhkost rozhoduje

V každé potravině dochází k přirozeným rozkladným procesům, a tím se kazí. Tyto procesy jsou ovlivněny různými parametry. Teplota v chladničce by měla být maximálně 8°C, protože jen velmi málo mikroorganismů v potravinách je schopno růst při nízkých teplotách. Dalším velmi důležitým faktorem při kvalitním chlazení potravin je relativní vlhkost uvnitř chladničky. Ta byla v dřívějších dobách spíše opomíjena. Podle Technické zprávy o chlazení a uchovávání potravin vypracované Italskou asociací potravinářských technologií mají různé typy potravin různé nároky na vlhkost:

Kategorie potravin Ideální vlhkost
Mléčné výrobky 70% - 80%
Maso a ryby 85% - 90%
Ovoce a zelenina 90% - 95%


Příliš nízká míra vlhkosti může způsobit vyschnutí a ztrátu hmotnosti čerstvých potravin, ztrátu nutričních složek, jako je vitamín C nebo změnu barvy a textury. Naopak příliš vysoká vlhkost vede ke kondenzaci (což ovlivňuje výkon chladničky) a k rychlejšímu nárůstu bakterií a plísní.

6 zlatých pravidel skladování

1) Udržujte vnitřní prostor chladničky v čistotě, ale nepoužívejte abrazivní čistící prostředky

2) Zabraňte přeplnění chladničky a neukládejte potraviny těsně k bočním stranám

3) Počkejte, až teplé potraviny vychladnou a teprve potom je vložte do chladničky

4) Uvařená jídla skladujte v uzavřených nádobách a odděleně od čerstvých potravin

5) Před uložením do chladničky ovoce a zeleninu nemyjte

6) Maso a ryby ukládejte v chladničce do jiné části než jsou mléčné výrobky

Diskuze: Čerstvé potraviny? Pravidla, aby tak zůstaly co nejdéle

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Lidé se ke konci roku více zadlužují. Na co si dát pozor u…

13.12.2017 11:44 Češi si před Vánoci půjčují mnohem častěji než v jiných obdobích. Z hlediska finanční gramotnosti je ovšem zadlužování se kvůli zbytným věcem nerozumné. Nový zákon o spotřebitelském úvěru sice…

Ve světě je rozestavěno 53 nových bloků jaderných…

13.12.2017 11:36 Ve světě je v současné době rozestavěno 53 nových bloků jaderných elektráren a dalších několik desítek je v různém stupni plánování. O získání těchto zakázek soupeří nevelký počet firem. Kromě…

Jaké alternativní investice existují a kolik vám vydělají?

13.12.2017 11:14 Některá investiční rozhodnutí se nemusejí řídit čistě finanční úvahou. Když je někdo ochoten zaplatit desítky milionů dolarů za půl století starý sporťák, musí v tom být silná touha, nebo dokonce…

Nejdůležitější daňové změny v roce 2018. Na co se musíme…

13.12.2017 11:01 Změny v zaměstnaneckých benefitech, zvýšení daňového zvýhodnění na první dítě či zpřísnění podmínek pro získání daňového bonusu. To jsou jen některé z hlavních změn, které se v roce 2018 dotknou…

Související:

reklama

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Zobrazit: mobil | klasicky