Čerstvé potraviny? Pravidla, aby tak zůstaly co nejdéle

Čerstvé potraviny má rád každý. Jak ale dosáhnout toho, aby takové byly co nejdéle? Pro začátek je důležité naučit se několik pravidel týkajících se správného skladování, protože v každé potravině dochází k přirozeným rozkladným procesům, a tím se kazí. Tyto procesy nejsou předem dané, ale jsou ovlivněny různými parametry, které je dobré znát.

Diskuse: 0

Ilustrační fotografie
reklama

Trend čerstvosti

Kvalita potravin, a s ní spojená čerstvost, je nejdiskutovanějším tématem v oblasti výživy. Podle výsledků výzkumu nakupuje 50 % Evropanů potraviny čerstvé. Dále 30 % dotazovaných snížilo spotřebu mražených výrobků oproti předchozí době. Tento trend také přirozeně změnil způsob přípravy pokrmů: třetina z dotázaných uvedla, že 8 z 10 jídel vaří z čerstvých surovin. Tyto trendy kladou pochopitelně vysoké nároky na způsoby uchovávání potravin. Nekvalitní chladnička totiž připraví potraviny o svou prvotřídní jakost během velmi krátké chvíle. 

Nejen správná teplota, ale i vlhkost rozhoduje

V každé potravině dochází k přirozeným rozkladným procesům, a tím se kazí. Tyto procesy jsou ovlivněny různými parametry. Teplota v chladničce by měla být maximálně 8°C, protože jen velmi málo mikroorganismů v potravinách je schopno růst při nízkých teplotách. Dalším velmi důležitým faktorem při kvalitním chlazení potravin je relativní vlhkost uvnitř chladničky. Ta byla v dřívějších dobách spíše opomíjena. Podle Technické zprávy o chlazení a uchovávání potravin vypracované Italskou asociací potravinářských technologií mají různé typy potravin různé nároky na vlhkost:

Kategorie potravin Ideální vlhkost
Mléčné výrobky 70% - 80%
Maso a ryby 85% - 90%
Ovoce a zelenina 90% - 95%


Příliš nízká míra vlhkosti může způsobit vyschnutí a ztrátu hmotnosti čerstvých potravin, ztrátu nutričních složek, jako je vitamín C nebo změnu barvy a textury. Naopak příliš vysoká vlhkost vede ke kondenzaci (což ovlivňuje výkon chladničky) a k rychlejšímu nárůstu bakterií a plísní.

6 zlatých pravidel skladování

1) Udržujte vnitřní prostor chladničky v čistotě, ale nepoužívejte abrazivní čistící prostředky

2) Zabraňte přeplnění chladničky a neukládejte potraviny těsně k bočním stranám

3) Počkejte, až teplé potraviny vychladnou a teprve potom je vložte do chladničky

4) Uvařená jídla skladujte v uzavřených nádobách a odděleně od čerstvých potravin

5) Před uložením do chladničky ovoce a zeleninu nemyjte

6) Maso a ryby ukládejte v chladničce do jiné části než jsou mléčné výrobky

Diskuze: Čerstvé potraviny? Pravidla, aby tak zůstaly co nejdéle

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Dejte si v březnu pozor na oheň. Loni touto dobou poničil…

20.02.2018 18:12 V roce 2017 napáchal oheň v českých domácnostech škody za stamiliony. Hasiči vyjížděli k celkem 108 případům, kdy oheň zachvátil byt nebo jiné obytné prostory, a poškození museli na jeho obnovu…

Kdy dát dětem klíče od bytu nebo domu?

20.02.2018 17:33 Průzkumy ukazují, že 8 % dětí, které jsou hrdými majiteli klíčů, je mladších 9 let, 20 % rodičů předá klíče dítěti mezi 9 a 11 rokem. První klíče potomci však nejčastěji dostávají v době, kdy jsou…

Smrtící nástroj? Nezajištěné věci ve střešním boxu mohou…

20.02.2018 13:59 Lyžařská sezóna vrcholí a lidé běžně převážejí vybavení na sjezdovku ve střešním boxu svého vozidla. Často si však neuvědomí, že pro převoz věcí v boxu platí jiná pravidla, než pro klasický…

Lidé se bojí ztráty práce kvůli věku. Opravdu starší osoby…

20.02.2018 11:23 Více než 40 % zaměstnanců v technickém odvětví se obává ztráty práce kvůli vyššímu věku. Vyplývá to z aktuálního průzkumu portálu Indeed.com. Podle něj se až 36 % pracovníků setkalo s diskriminací…

Související:

reklama

Právě se děje

Další zprávy

Zobrazit: mobil | klasicky