Bermudský trojúhelník nedá spát konspirátorům ani vědcům. Bude záhada konečně rozluštěna?

5. prosince roku 1945 odstartovala letka 5 amerických bombardérů Grumman TBF Avenger na cvičný let ze základny Fort Lauderdale na Floridě. Vše probíhalo podle plánu do doby, než začali piloti hlásit problémy s kompasy a radary. Letadla ani jejich posádky se nikdy nenašly, zmizely totiž v záhadném Bermudském trojúhelníku, který po desítky let nedal konspirátorům ani vědcům spát. Nyní se zdá, že by jeho záhada mohla být konečně rozluštěna.

Moře, ilustrační fotografie
reklama

Bermudský trojúhelník, oblast mezi mezi Floridou, Bermudami a Portorikem, už desítky let živí nejrůznější konspirační teorie. Záhadná a četná zmizení lodí a letadel se například připisují zásahu mimozemšťanů, kteří unášejí lidi z této oblasti a provádějí na nich pokusy, obrovským mořským tvorům, bájné Atlantidě a jejím technologiím a někteří také tvrdí, že se v Bermudském trojúhelníku nachází průchod do jiné časové dimenze. Norští vědci však nyní přichází ze zcela novou teorií.

Záhadná zmizení

Typickým příkladem záhady Bermuského trojúhelníku je zmizení 5 amerických bombardérů, kteří v roce 1945 odstartovaly z vojenské základny na Floridě s úkolem nacvičit bombardování v dané oblasti. Po spuštění bomb však posádka nahlásila podivné chování leteckých kompasů a špatnou viditelnost. Na příkaz velitele však měli letět dál a po vyčerpání paliva přistát na mořské hladině. Po letce bylo okamžitě vyhlášeno pátrání. Letadlo, které mělo letku najít však postihl stejný osud a letadlo ani posádka nebyly nikdy nalezeny. Vyšetřování této události bylo uzavřeno s tím, že za zmizení mohlo špatné počasí a neuposlechnutí rozkazů a letadlo ztroskotalo někde v Atlantiku.


Zdroj: YouTube

Další záhadou je zmizení nákladní lodě Cyclops, která v březnu 1918 zmizela i s posádkou čítající přes 300 lidí. I přes to, že na lodi byla vysílačka, nebylo zaznamenáno žádné radiové spojení či volání o pomoc. Zmizení se vysvětlovalo jako útok nepřátelské německé ponorky, avšak po skončení první světové války se ukázalo, že v oblasti žádné ponorky nebo dokonce námořní miny nebyly.

Stejně tak obrovská nákladní loď Marine Sulphur Queen naložená 15000 tunami roztavené síry a 39 členy posádky zmizela za záhadných okolností. Opět nebylo zaznamenáno žádné radiové spojení. Pátrání po této lodi skončilo bezvýsledně a její zmizení se opět připisuje počasí nebo výbuchu síry na palubě.

Z Norska přichází vysvětlení

Už dříve přicházely z nejrůznějších částí světa teorie o tom, že se v Bermudském trojúhelníku a oblastech kolem nacházejí obrovská ložiska metanu nebo také metanové bubliny. Avšak právě norští vědci se zkusili této teorii podívat na kloub a přišli tak se zajímavým "rozluštěním" záhady Bermudského trojúhelníku.

Vědci při svém bádání v Barentsově moři na okraji Severního ledového oceánu objevili obrovské podmořské krátery, který jsou naplněny metanem. Tyto krátery podle oceánologů vznikly shromažďováním ropy a metanu a díky vysoké koncentraci dochází k nečekným explozím.

V rámci tohoto nálezu byla provedena simulace v reálných podmínkách. Vědci pouštěli do bazénu s vodou velké metanové bubliny a svojí hypotézu potvrdili. Voda se díky velkému množství metanu tak naředí, že loď, která by se do této bubliny dostala, přestane nadnášet a nenávratně zmizí v hlubinách.

O tuto teorii se opřeli také australští vědci, kteří tvrdí, že by se díky ní dalo vysvětlit hned několik záhad. Kromě samotného potopení lodi například nález nepoškozené lodi s mrtvou posádkou, která neměla ani škrábnutí. Podle teorie je pravděpodobné, že mohli zemřít právě díky vysoké koncentraci metanu. Stejně tak metanové bubliny vysvětlují i zmizení letadel. Ve chvíli, kdy letadlo prolétává velkou koncentrací metanu, stroj ztratí tlak a začne se propadat. Nemluvě o okamžitém výbuchu, kdyby například z motoru odletěla jiskra.

K aplikaci této teorie na Bermudský trojúhelník však vede ještě daleká cesta, kterou ztěžuje fakt, že se oblast nachází v hloubce 6000 metrů pod mořem. Hledání metanových kráterů na dně Bermudského trojúhelníku je tak stále otázkou daleké budoucnosti.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky