Čárové kódy jsou všude: Ukrývají v sobě velké tajemství?

EAN kód neboli čárový kód slouží pro lepší identifikaci uskladněného zboží a jeho rychlejší prodej. Podle některých vyznavačů konspiračních teorií ale zároveň dané zboží poškozuje nebo je dokonce dílem satana. Tito lidé proto vyzývají ke škrtání kódů přímo v obchodech.

Ilustrační fotografie
reklama

Jak vypadá čárový kód zřejmě není třeba připomínat. Sada černobílých svislých čar doplněných číslicemi má svůj původ v roce 1968 a dnes se používá takřka všude. Slouží nejen jako automatizovaný prostředek pro sběr dat a lepší třídění a prodej zboží, ale může ledacos napovědět i zákazníkům.

Kód se skládá ze svislých černých čar na bílém podkladu, které jsou v různé tloušťce a vzdálenosti umístěny na obalu většiny zboží. Postavení čar a mezer dokáže při projetí čtečkou čárových kódů porovnat údaj na něm s databází a přiřadit zboží ke správné položce v počítači či pokladně.

Kód typu EAN, který je zřejmě nejpoužívanějším na světě, obsahuje také 13 číslic, které mohou zákazníkům ledacos napovědět. Zejména první tři číslice, které ukazují zemi původu výrobce. Pokud bylo zboží vyrobeno v České republice, tvoří první tři čísla kód 859.

Další čísla označují kód výrobce, který se skládá ze čtyř nebo pěti číslic, následně kód výrobku skládající se z pěti číslic a v závěru se nachází kontrolní číslice. Celý tento systém je poměrně prostý a náš článek by nyní mohl skončit, opak je ale pravdou. Podle mnohých totiž čárový kód ukrývá ještě jedno děsivé tajemství.

Čárový kód zabíjí?

Chemtrails, mimozemšťané nebo Nový světový řád patří mezi nejznámější konspirační teorie u nás. Nově se k nim řadí i nedůvěra v čárové kódy, které podle vyznavačů konspirací slouží jako anténa.

Tato teorie se zakládá na zvláštnosti, kterou lze nalézt na některých čárových kódech. Ne všechny čáry totiž mají stejnou délku a některé, většinou první, poslední a prostřední, jsou o kousek delší a zasahují do prostoru mezi číslice. Jde o charakteristický znak kódu typu EAN a nemá žádné praktické využití, pouze odlišuje tento druh kódu od ostatních, někteří za tím ale vidí mnohem víc.

"Čárové kódy snižují velmi výrazně životní - vitální energii a i po oskenování ji lze vhodným způsobem - modlitbou, orgonitem navýšit, ale až po vyrušení, odstranění kódu. S několika lidmi jsem to opakovně měřil kyvadlem. Přístroje nemáme. Ale vím, že nějaký přístroj na měření bovisů existuje, jen je drahý. Pokud je na potravinách, nápojích čárkový kód umístěn, nelze ani navýšit tuto energii. Někdy i kojenecká voda je svou energetickou hodnotou na úrovni mrtvé vody... díky kódu," píše jedna z uživatelek na sociální síti facebook. A další jí dávají za pravdu.

Číslo satana

Na internetu lze nalézt mnoho příspěvků na sociálních sítí i internetových stránek, které se věnují zdánlivé škodlivosti čárových kódů. Prakticky všechny se shodují v jedné teorii, která je založena právě na zmíněných prodloužených identifikačních čarách. Podle této teorie značí čáry třikrát číslici 6, tedy 666, což je na biblickém základě považováno za číslo šelmy, symbol antikrista neboli ďábla.

Tím ale celá konspirace nekončí. Podle vyznavačů této teorie slouží čárový kód zejména ke znehodnocení zboží. Poté, co jej prodavač nebo prodavačka v obchodě projedou skenerem, do něj údajně vypálí vlnu negativní energie, která daný produkt znehodnotí. "Jinými slovy řečeno: koupili jste produkt se symboly satana a energeticky velice nízké vibrace, které vkládáte do těla," uvádí jedna ze stránek zaměřená na boj proti čárovým kódům.

Další teorie tvrdí, že prodloužené čáry na EAN kódech slouží jako antény, do kterých jsou z celého světa vysílána data, která mají stejný cíl, tedy energeticky znehodnotit výrobek. Vzhledem k tomu, že čárový kód není elektronické zařízení a v drtivé většině případů se jedná pouze o znak nakreslený na obalu zboží, je i tato teorie pouze další z řady nepodložených konspirací.

Fixem ke štěstí

Odpůrci čárového kódu se ale hájí a zveřejňují jeden příběh za druhým, který má dokládat, jak škodlivé EAN kódy jsou. Nalézt tak můžete příběhy lidí, kteří přestali kupovat zboží s čárovými kódy a najednou se jim udělalo lépe, zaplavila je vlna pozitivní energie nebo se zbavili různých nemocí. Vzhledem k tomu, že jmen těchto lidí se nedopátráte, je tato informace stejně nedůvěryhodná, jako další tvrzení o čárových kódech.

Problematika údajného ovlivňování čárovými kódy se v České republice objevila už před více než deseti lety. Tehdy ji kvůli matení veřejnosti český klub skeptiků Sisyfos dokonce ocenil Bludným balvanem, který si odnesl Vlastimil Žert "za burcování proti čárovým kódům a za objev jak jejich hrůzný vliv jednoduše eliminovat."

Rada, jak eliminovat údajné škodlivé vlivy těchto kódů, je podle vyznavačů této teorie prostá. Stačí vzít lihový fix a kód přeškrtnout nebo začernit. Řada lidí proto vyzývá, aby spoluobčané vzali fixy do ruky a vyrazili do obchodů, kde budou kódy ničit ve velkém. Tím ale docílí zejména znehodnocení daného zboží a mohou si zadělat na pořádné problémy, zaměstnance obchodu nebo policii totiž konspirace zřejmě zajímat nebude.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky