Stav českých silnic je žalostný. Co dělat, když vám výmol zničí auto?

Jízda po vozovce občas připomíná obří slalom. Řidiči kličkují ze strany na stranu jen proto, aby se vyhnuli výmolům. Víte, co dělat, když vám výmol zničí auto?

Silnice v zimě
reklama

Stav českých silnic je tristní. Na cestách řidiče otravují staré i nové výmoly.

Katastrofální výmoly se objevily například těsně za hranicemi Prahy. Nejsou výjimky, kdy díry disponují i 13 centimetry do hloubky.

Pokud najedete do díry, ve které prorazíte pneumatiku, začne dlouhý proces dokazování. Hlavní podmínkou, abyste mohli uplatnit nárok na náhradu škody, je "nepředvídatelnost" závady. Podle zákona se však majitel komunikace může zprostit odpovědnosti, když prokáže, že z objektivních důvodů (hlavně kvůli počasí) nemohl díru nebo výtluk odstranit.

Často se majitelé komunikací jistí značkou nerovnost na silnici. Nemůžete jet po rozbité cestě a pak žádat odškodnění. Platí totiž, že na silnici musíte přizpůsobit rychlost jízdy jejímu stavu. Takže celkově se dá říci, že abyste dostali náhradu škody, musí jít o díru nečekanou a osamělou.

Situaci na českých silnicích se snaží změnit internetový projekt vymoly.cz. Tam je k nalezení unikátní mapa nejhorších výmolů v Česku. Mapu tvoří sami řidiči tak, že díru vyfotí a umístí ji na stránku. Přidají popisek a přidají ji do mapy.

Jak postupovat při nehodě vzniklé vlivem zničených silnic:

• Zajistěte místo nehody. Ideální je zajistit místo nehody výstražným trojúhelníkem a obléci si výstražnou vestu. Trojúhelník umístěte v dostatečné vzdálenosti od nehody, nejméně 50 metrů.

• Zjistěte, zda je na silnici značka; Nerovnost na silnici, Práce na silnici a další. V případě, že místo bude označeno dopravní značkou, pravděpodobně vám pojišťovna ani správce komunikace nic nevyplatí. Pokud však úsek označený značkou nebude, zavolejte ihned policii.

• Zdokumentujte místo nehody. Pokud policii nezavoláte, vyfoťte výmol a poškození na vozidle z co nejvíce stran. Pořízená dokumentace vám poslouží při prokazování škody.

• Vyplňte formulář o nehodě. Každý účastník nehody je povinný (u nehody, která není nahlášena policii) sepsat záznam o dopravní nehodě, který se následně předává pojistiteli. Záznam musí obsahovat identifikační údaje místa a času nehody, účastníky, příčinu a průběh.

• Zjistěte jména a kontakty na svědky.

• Při vyšetřování pomůže i to, když vaše auto odtáhne odtahová služba rovnou do servisu, kde poškozené části vozidla nafotí, spraví a vystaví fakturu.

• Zjistěte vlastníka komunikace. Dejte si pozor na to, že majitelem silnic není Ředitelství silnic a dálnic, ale stát. U menších silnic to není Správa a údržba silnic, ale přímo kraj. Místní komunikace patří městu nebo obci.

• Předložte správci komunikace své důkazy. Pro uplatnění škody zašlete vlastníkovi komunikace písemnou žádost. Žádost by měla obsahovat: údaje o místu nehody, způsobené škodě, technické údaje vozidla (VTP), vaše osobní údaje (ŘP), fotodokumentaci a doklad za opravu.

• Pošlete žádost o odškodnění majiteli komunikace, na které došlo k poškození vozidla. Když svou vinu uzná, předá případ pojišťovně, u níž má sjednáno pojištění odpovědnosti. Pojišťovna je jen takzvaný vedlejší účastník.

• Pojišťovna vám ve většině případů zaplatí poměrnou cenu zničeného kola. Důležité je stáří kola. A to bez ohledu na to, že pak musíte koupit pneumatiku novou.

• V případě, že vlastník komunikace chybu a vámi hlášenou škodu neuzná, vymáhejte náhradu soudní cestou. Počítejte však s finančními náklady na soudní výdaje, které v případě neúspěchu budete muset uhradit.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky