Bude Měsíc znamenat zkázu pro naši planetu?

Americký vědec varuje před tím, že planeta Země a Měsíc se v budoucnu dostanou do kolizního kurzu. To podle něj způsobí, že se  jediná známá přirozená družice naší planety zřítí směrem k Zemi, což způsobí katastrofu.

Ilustrační fotografie
reklama

V tuto chvíli se měsíc proměnlivou rychlostí za rok od Země vzdálí asi o 3,8 centimetru. V dlouhodobém výhledu se ale dostane do kolizního kurzu s naší planetou. Stát by se tak mohlo za 65 biliónů let, cituje server Forbes Jasona Barnese, planetárního vědce z University of Idaho.

Rotace Země se podle vědce nakonec zpomalí, aby odpovídala oběžné době Měsíce. Až se tak stane, gravitace planety Měsícem „trhne“, což znamená, že se začne pomalu směřovat směrem k planetě Zemi.

„Nakonec by se Měsíc dostal tak blízko, že by se spirálovitě začal přibližovat a rozptýlil svou oběžnou kinetickou energii ve velkolepé srážce se Zemí,“ uvedl Barnes.

Podle něj si ale zároveň nemůžeme být jistí, zda k tomu vůbec dojde. Není totiž jasné, jestli systém Země-Měsíc přežije fázi, při které se z našeho Slunce stane červený obr. Jde o jev, při kterém Slunce vyčerpá  většinu vodíku na helium. Následkem dalších pochodů uvnitř hvězdy dojde k rozepnutí vnějších vrstev, a hvězda tak mnohonásobně zvětší svou velikost. K tomu by mělo dojít už za 6 miliard let.

Slunce pak svou velikost pak zvětší natolik, že pohltí některé z vnitřních planet sluneční soustavy - Merkur a Venuši zcela jistě, a pravděpodobně i Zemi. Po vyhoření vodíku ve vnějších vrstvách dojde k odhození vnějších vrstev, které vytvoří planetární mlhovinu. Uvnitř této mlhoviny poté zbude obnažené horké jádro hvězdy – bílý trpaslík.

Vědci silně pochybují, že Země a Měsíc tuto fázi přežijí, protože buď budou oba objekty spáleny nebo budou vymrštěny pryč do vesmíru. 

Témata: Země | věda | Vesmír | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky