Chcete mít potraviny déle čerstvé? Tipy, jak je správně skladovat v lednici

Nad systémem uspořádání jídla v lednici mnoho z nás popravdě příliš nepřemýšlí. Řada rodin si zavede systém, který slouží spíše k pohodlnosti, než k užitku, správným skladováním se ale dá výrazně ušetřit. Potraviny totiž zůstanou déle čerstvé.

Ilustrační fotografie
reklama

Zelenina rychle plesniví, máslo zatuchne a na sýru se vytvoří nevábný povlak. Vinu za první příznaky kazivosti potravin často přikládáme výrobcům a obviňujeme je z toho, že nám prodal nekvalitní zboží. Chyba ale může být kolikrát i na naší straně.

Stačí přitom dodržovat několik základních pravidel, které udrží potraviny déle čerstvé, a tím nám ušetří jak zdraví, tak peněženku. Důležité je zejména správné nastavení teploty v chladničce, pohybovat by se měla v rozmezí od čtyř do osmi stupňů Celsia, uvádí týdeník Der Spiegel.

"Vzhledem k tomu, že teplý vzduch stoupá a studený klesá, je na vrchních poličkách chladničky vždy o něco tepleji než na dně," vysvětlila týdeníku Ute Gommová, odbornice na nutriční poradenství.

Na nejvyšší polici proto podle ní patří produkty, které vydrží i o kousek vyšší teploty. Umístit bychom tam měli zejména marmelády, džemy nebo omáčky.

Svá pravidla má i druhá police z vrchu. Ta by měla být vyhrazena pro mléčné výrobky. Měl by se v ní proto nacházet například tvaroh, sýry nebo jogurty.

Třetí polička shora by měla být vyhrazena hotovým jídlům. Pro salámy a maso v ní je teplota nízká, pro jiné potraviny naopak vysoká. Hotová jídla jsou většinou uvařená nebo usmažená a vydrží proto i středně velké teploty.

Maso, párky, ryby, šunky, salámy a další uzeniny patří na nejnižší poličku v lednici. Nízká teplota je udrží déle čerstvé a zejména trvanlivé salámy vaši reorganizaci lednice jistě ocení.

Nyní přichází řada na spodní zásuvky. Majitelé nulové zóny jistě vědí, že do ní lze umístit jak maso, tak zeleninu, podle toho, jak si lednici nastavíte. Do obyčejných zásuvek ale patří zejména ovoce a zelenina, například lesní plody, fíky, třešně, hrozny, listová zelenina, květák, brokolice, cibule, zelí, pórek, mrkev, celer, hlávkový salát, chřest, špenát, kukuřice nebo houby.

Důležité je uvědomit si, že ne všechny druhy ovoce a zeleniny patří do lednice. Rozhodně tam nedávejte exotické ovoce jako například banány, ale ani některé druhy zeleniny jako brambory, rajčata, okurky nebo papriku. Těm je lépe v pokojové teplotě v místě, kde jsou vyvarovány slunečnímu záření.

Zapomínat bychom neměli ani na dveře chladničky, které ve většině případů také slouží jako odkládací prostor. Nahoru patří vajíčka a máslo, do středu neotevřená hořčice, kečup či křen. Spodní místa ve dveřích jsou vyhrazena nápojům.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky