Chcete mít potraviny déle čerstvé? Tipy, jak je správně skladovat v lednici

Nad systémem uspořádání jídla v lednici mnoho z nás popravdě příliš nepřemýšlí. Řada rodin si zavede systém, který slouží spíše k pohodlnosti, než k užitku, správným skladováním se ale dá výrazně ušetřit. Potraviny totiž zůstanou déle čerstvé.

Diskuse: 0

Ilustrační fotografie
reklama

Zelenina rychle plesniví, máslo zatuchne a na sýru se vytvoří nevábný povlak. Vinu za první příznaky kazivosti potravin často přikládáme výrobcům a obviňujeme je z toho, že nám prodal nekvalitní zboží. Chyba ale může být kolikrát i na naší straně.

Stačí přitom dodržovat několik základních pravidel, které udrží potraviny déle čerstvé, a tím nám ušetří jak zdraví, tak peněženku. Důležité je zejména správné nastavení teploty v chladničce, pohybovat by se měla v rozmezí od čtyř do osmi stupňů Celsia, uvádí týdeník Der Spiegel.

"Vzhledem k tomu, že teplý vzduch stoupá a studený klesá, je na vrchních poličkách chladničky vždy o něco tepleji než na dně," vysvětlila týdeníku Ute Gommová, odbornice na nutriční poradenství.

Na nejvyšší polici proto podle ní patří produkty, které vydrží i o kousek vyšší teploty. Umístit bychom tam měli zejména marmelády, džemy nebo omáčky.

Svá pravidla má i druhá police z vrchu. Ta by měla být vyhrazena pro mléčné výrobky. Měl by se v ní proto nacházet například tvaroh, sýry nebo jogurty.

Třetí polička shora by měla být vyhrazena hotovým jídlům. Pro salámy a maso v ní je teplota nízká, pro jiné potraviny naopak vysoká. Hotová jídla jsou většinou uvařená nebo usmažená a vydrží proto i středně velké teploty.

Maso, párky, ryby, šunky, salámy a další uzeniny patří na nejnižší poličku v lednici. Nízká teplota je udrží déle čerstvé a zejména trvanlivé salámy vaši reorganizaci lednice jistě ocení.

Nyní přichází řada na spodní zásuvky. Majitelé nulové zóny jistě vědí, že do ní lze umístit jak maso, tak zeleninu, podle toho, jak si lednici nastavíte. Do obyčejných zásuvek ale patří zejména ovoce a zelenina, například lesní plody, fíky, třešně, hrozny, listová zelenina, květák, brokolice, cibule, zelí, pórek, mrkev, celer, hlávkový salát, chřest, špenát, kukuřice nebo houby.

Důležité je uvědomit si, že ne všechny druhy ovoce a zeleniny patří do lednice. Rozhodně tam nedávejte exotické ovoce jako například banány, ale ani některé druhy zeleniny jako brambory, rajčata, okurky nebo papriku. Těm je lépe v pokojové teplotě v místě, kde jsou vyvarovány slunečnímu záření.

Zapomínat bychom neměli ani na dveře chladničky, které ve většině případů také slouží jako odkládací prostor. Nahoru patří vajíčka a máslo, do středu neotevřená hořčice, kečup či křen. Spodní místa ve dveřích jsou vyhrazena nápojům.

Diskuze: Chcete mít potraviny déle čerstvé? Tipy, jak je správně skladovat v lednici

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Absolvovali jste rekvalifikační kurz? Firmy však často…

22.06.2017 17:43 Muži ve středním věku či maminky po mateřské dovolené. To jsou jedny z nejčastějších skupin, které se rozhodnou absolvovat rekvalifikační kurzy. Jen v loňském roce jich ovšem díky nízké…

Studentské byty zejí o prázdninách prázdnotou,…

22.06.2017 17:29 Studentská města přicházejí v průběhu června o značnou část svých obyvatel. Opouští je totiž řada studentů, kteří po posledních zkouškách obvykle míří domů. Mnozí z nich se pak po prázdninách do…

Přišlo vám poškozené zboží? Poradíme, na koho se obrátit

22.06.2017 16:59 Nakupování v e-shopech má své výhody, ale také určitá úskalí. Nejenže tak trochu kupujete zajíce v pytli, ale navíc do hry vstupují přepravní společnosti, které mohou nešetrným zacházením napáchat na…

Aby se dovolená nezměnila v noční můru?

22.06.2017 16:39 Letní dovolená je časem odpočinku, rodinných aktivit a zábavy. K tuzemským rybníkům, do kempů ale i do zahraničí zamíří od června do konce léta tisíce Čechů. Ti, kdo na každoroční dovolenou vyrážejí…

Související:

reklama

Právě se děje

Další zprávy

Zobrazit: mobil | klasicky