Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Látka v lécích na bolest vůbec nezabírá. Je to jen drahé placebo?

Léky, ilustrační fotografie
Léky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Pokud nás bolí hlava, břicho, máme teplotu nebo nám jen není dobře, mnohdy sáhneme po léku proti bolesti. Některé z nich obsahují jako účinnou látku paracetamol, podle odborníků tak ale činíme zbytečně. Látka totiž údajně na bolest vůbec nezabírá.

Paracetamol je látka působící proti bolesti a vysoké teplotě. Je nedílnou součástí běžně dostupných léků a užívat jej mohou i malé děti. Sám o sobě je relativně neškodný a jedovatý je pouze ve vyšších dávkách v kombinaci s alkoholem.

Tak tomu alespoň donedávna bylo. Vědci ale nyní zjistili, že účinky paracetamolu na bolest jsou silně spekulativní a někteří tvrdí, že prakticky vůbec nezabírá. Údajně nejde o nic jiného, než o drahé placebo.

Tvrdí to výzkumná skupina Cochrane, která podle studie tvrdí, že největší zádrhel je v dávkování léku. Doporučená denní dávka pro dospělého člověka jsou maximálně 4 g denně. Při užití vyššího množství může dojít k poškození jater a ledvin. Problém je v tom, že toto množství na potlačení bolesti nestačí.

Vědec Andrew Moore na lékařském serveru Evidentlycochrane.net uvedl, že v tomto množství není "paracetamol o nic účinnější než placebo." Podle něj jednoduše nepomáhá při kašli, nachlazení, nevolnosti ani bolestech.

Účinek léku na lidský organismus nelze globalizovat a faktem zůstává, že u některých jedinců skutečně může působit nejen jako placebo, ale i jako lék. Podle Moora jde ale pouze o zhruba desetiprocentní šanci, že lék s touto látkou proti bolesti opravdu zabere.

Převažují negativa?

Odborníci dále tvrdí, že by lidé měli zvážit užívání léků s touto látkou také vzhledem k vedlejším účinkům. Vědci totiž zjistili, že paracetamol ovlivňuje schopnost empatie.

Odborníci z Ohijské státní univerzity zjistili, že paracetamol ovlivňuje schopnost vcítit se do jiného člověka stejnou měrou, jakou tlumí bolest. To je vzhledem k výše uvedenému tvrzení jiných lékařů poměrně spekulativní. Přesto látku podrobili testu na 80 vysokoškolských studentech a výsledek je velmi znepokojil.

Polovina studentů, která paracetamol užila, byla méně soucitná s lidmi, kteří prožili nějakou formu bolesti. Druhá polovina studentů látku nepožila a při čtení smutných příběhů o lidském utrpění dávku empatie vykazovala beze změn.

Odborníci také zjistili, že paracetamol potlačuje emoce, a to jak pozitivní, tak negativní. Má tedy podle všeho vliv na psychiku člověka jako takovou. Vědci však pořádně netuší proč.

Témata:  léky věda

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy