Nepodceňujte snídani: Tyto potraviny skvěle nastartují váš den

Snídaně je první jídlo dne. Nastartuje váš organismus, proto ji rozhodně nepodceňujte. Dobrá snídaně je potěšením a náplní tělo energií.

Ilustrační fotografie
reklama

Snídani rozhodně nepodceňujte. Díky řádnému složení potravin můžete dokonce zhubnout i přebytečná kila. Oproti ostatním jídlům během dne se od ní doslova vyžaduje, aby tělo naplnila energií.

Existují potraviny, které jsou doporučené nejen odborníky, ale i lidmi, kteří si na snídani opravdu zakládají. A pokud byste chtěli občas přece jen hřešit, udělejte to ráno. Po obědě už odložte čokoládu do šuplíku.

Vlažná voda s citronem

Ráno by nemělo přijít do žaludku nic studeného. Tedy nic, právě vyndaného z lednice. Vlažná, nebo klidně i teplá voda nastartuje metabolismus. Přítomnost citronu podporuje detoxikaci a dodávku vitamínů.

Banán

To je především velký zdroj sacharidů, manganu, draslíku či vitamínu B6. Po ránu vás dokonale nastartuje i zasytí. Kromě fyzických pozitiv, vás banán nastartuje i psychicky a to díky tryptofanu, což je esenciální aminokyselina.

A pokud vás nebaví jíst banán jen tak, samotný, zkuste ovesnou kaši či smoothie například s kokosem.

Vejce

Ne každý holduje sladké snídani. Pokud mezi patříte i vy, vsaďte na vajíčka. Upřednostňovat byste měli domácí nebo ty z ověřených chovů. Dodají vám potřebnou dávku bílkovin a mžete je doplnit o kvalitní žitný, či semínkový chléb s máslem, zeleninou a čerstvým džusem. 

Quinoa

Už jste o této dokonalé potravině slyšeli? Quino je velmi významný zdroj bílkovin - rostlinných - navíc obsahuje draslík, vápník či hořčík. Má lehce oříškovou chuť, hodí se proto do kaší na sladko, ale i do salátů, či místo těstovin.

Chia semínka

Chia semínka jsou nenápadná, ale velmi zdravá. Obsahují minerály, nenasycené mastné kyseliny, železo, vitamíny skupiny B a další. Jedná se o velmi univerzální "potravinu", takže jí mžete přiat kamkoliv. Do jogurtu, kaši i vody.

Ovesné vločky

Vločky představují velmi univerzální potravinu, kterou lze použít taktéž na mnoho způsobů. Obsahují snad vše, na co si vzpomenete -  bílkoviny, sacharidy, železo, vápník a vitaminy skupiny B. Konzumovat je mžete jako kaši, v jogurtu, granole apod.

Rostlinná mléka

Jsou skvělá v tom, že narozdíl od živočišného mléka, nezahleňují organismus. Mohou být vyrobeny z ořechů, vloček, rýže, šplady, ale i quinoy či sóji. Můžete je použít na vaření kaší, do kávy či jen tak, samotná.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky