Víte, jak poznat dobré víno?

Vypěstovat dobré víno je věda, na to jsou odborníci. Laici ho však konzumují. Jak si ale zvolit kvalitní víno, které nebude cítit po octu? Poradíme vám, jak máte při výběru postupovat.

Ilustrační fotografie
reklama

Vzhled vína

Vzhled vína je základní charakteristikou, která je skutečně patrná ihned. Všímejte si především barvy a čistoty. Bílé víno by mělo hrát v odstínech od světle zelenkavé a žluté až po zlatavě žlutou. Rozhodně by bílé víno nemělo být bez výrazu, šedé anebo s hnědým nádechem.

Červené víno může být od světle rubínového odstínu až po temně rudé. V žádném případě nesmí být našedlé anebo nahnědlé. Pokud je víno průzračné, jiskrné, bez jakýchkoliv známek zakalení, pak je na čase přejít k otestování jeho vůně.

Vůně vína

Nekvalitní víno už při prvním přivonění nevoní, naopak se zde objevují pachy se štiplavým, poněkud nepříjemným a dráždivým dozvukem. Kvalitní víno voní po květinách, ovoci anebo je lehce minerální. Vůně by měla být čistá a harmonická.

Pokud ucítíte při prvním přivonění nepříjemné zápachy, které jsou štiplavé a dráždivé, je to příznak vysokého obsahu těkavých látek. Určitě byste neměli pít vína se zápachem octu, acetonu, síry nebo dokonce plísně.

Chuť vína

Rozpoznat kvalitní víno s pomocí chutě, nemusí být vůbec jednoduché. Chuť může být skutečně různorodá díky rozdílnému množství prvků obsažených ve víně. Ochutnávat můžete vína od svěžích a ovocných přes jemně kyselá až po takové, které připomínají třeba čokoládu.

Pozor na to, když bude víno chutnat nepříjemně kovovou chutí nebo příliš kysele. Zatímco v prvním případě pravděpodobně obsahuje příliš velké množství železa a mědi, v druhém případě může jít o nadbytek kyseliny octové.

Celkový dojem

Nezapomeňte také na to, že by vás víno mělo zaujmout a vy byste měli mít chuť ho znovu ochutnat. Pokud si víno získá vaše sympatie, má vyhráno a je jedno, jestli láhev stojí 80 korun anebo několik stovek.

Témata: víno | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky