Letní osvěžující nápoje? Využijte dary přírody

Aby tělo mohlo správně fungovat, je potřeba ho dostatečně zásobovat vodou - obzvlášť v horkých dnech. Pokud vás už ale omrzelo pít čirou tekutinu, máme pro vás hned několik inspirativních přírodních receptů na lahodné nápoje, které vás nejen osvěží, ale navíc vašemu tělu dodají energii a vitamíny.

Ilustrační fotografie
reklama

Blahodárné účinky vody na lidský metabolismus jsou všeobecně známé. Kromě toho, že má nezastupitelnou úlohu při vstřebávání vitaminů a živin, napomáhá trávení a vyplavuje škodliviny z těla. Organismus se bez vody neobejde, a obzvlášť v horkých letních dnech je proto důležité pečlivě dodržovat pitný režim.

Nikde ale není psáno, že bychom nemohli obyčejné vodě dodat trochu na grádech a udělat ji ještě lahodnější. Využijte některé další dary přírody a dodejte svému tělu pořádnou dávku energie nebo vitaminů navíc!

Okurková voda

Na očistu těla skvěle funguje okurka. Není proto divu, že je velmi oblíbeným nápojem v horkých letních dnech. Lidé ji často vyhledávají i kvůli pozitivním účinkům na hubnutí nebo v boji proti celulitidě. Látky obsažené v okurkách, jako jsou fosfor, vápník, a draslík, navíc pomáhají snižovat tlak.

Tip:

Nakrájejte si do džbánku s vodou plátky okurky - kromě obyčejné vody můžete použít i vodu minerální, která dodá tělu vitamíny. Myslete ale na to, že všeho moc škodí. Přílišné pití minerálních vod tělu také škodí! Připravený nápoj pak klidně můžete dochutit i kapkou citronové šťávy.

Voda s mátou a citronem

Kombinace máty a citronu má velmi blahodárný vliv na lidský organismus. Máta pročišťuje organismus a citron je navíc zásobárnou vitaminu C.

Tip:

Limetu nebo citrón vymačkejte, klidně si ale nechte i několik plátků na ozdobu. Přidejte lístky ze dvou stonků máty peprné (odpovídá množství 1 litru vody), můžete přidat i trochu medu. Pro zvýraznění chuti se doporučuje i čerstvý zázvor. Kombinaci můžete použít i na výrobu ledového čaje, které jsou obzvlášť v horkých letních dnech velmi oblíbené.

Pozor: Horké počasí svádí k tomu, abyste se svlažili ledovým nápojem. Led ale není příliš dobrou volbou, studená voda dá tělu pořádný šok. Pití chlazených nápojů po jídle navíc vede k usazování tuku na stěnách trávicího ústrojí, což může vést i k rakovině tlustého střeva.

Domácí ledový čaj

Nejvyhledávanějším čajem je čaj zelený, nejlépe v kombinaci s citronem a mátou, který nejenže příjemně nabudí, ale také napomáhá odplavovat toxiny z těla. Nevýhodou zeleného čaje je ale to, že kvůli obsahu kofeinu a tříslovin ho nemůžete pít ve velkém.

Tip:

Pokud nemáte k dispozici bylinky, můžete použít klidně i pytlík vašeho oblíbeného čaje, který zalijete asi do čtvrtiny teplejší vodou, necháte ho pět minut louhovat a pak ho s pomocí ledu a studené vody opět zchladíte. Lepší variantou je ale nechat sáček louhovat přirozeně ve studené vodě - klidně i několik hodin.

Jahodové smoothie

Velmi oblíbenou variantou nápojů jsou i vitaminové bomby v podobě smoothie, kde můžete kombinovat nejrůznější druhy ovoce. Jahodové smoothie je pro velký obsah železa výborné pro lidi trpící chudokrevností, pomáhá ale i při onemocnění srdce a cév. Také vyživuje nervy a mozek.

Tip:

Smíchejte 2,5 šálku jahod, vypeckovanou broskev, kelímek bílého jogurtu, půl hrnku mléka, 3 kostky ledu a podle chuti med. Všechny přísady rozmixujte. Vznikne vám velmi lahodný drink.

Ovocný koktejl

Zdravý a velmi chutný koktejl si můžete připravit kombinací nejrůznějších oblíbených plodů - třeba z vaší zahrádky. Tady máte jednu inspiraci za všechny:

Tip:

Oloupejte a nadrobno nakrájejte jablko, přidejte menší banán, tři hrsti polníčku, kolečko zázvoru a šťávu z poloviny citrónu. Přilijte vodu asi dva centimetry nad přísady a rozmixujte.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky