Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda musí pomoci rychle, jinak hrozí propouštění, říkají restauratéři

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Nová opatření přináší pro gastronomii kritickou situaci. Bez rychlé vládní pomoci hrozí masivní propouštění, sdělil dnes ČTK Luboš Kastner z Asociace malých a a středních podniků ČR. Restaurace, kavárny a bary jsou jednoznačně největšími poraženými pandemie. Ohrožena je budoucnost českého způsobu života, řekl ČTK Igor Třeslín, ředitel společnosti Storyous, která dodává do restaurací technologie a pokladní systémy.

"Už v uplynulých týdnech se v souvislosti se zaváděním krizových opatření propadla návštěvnost gastronomických provozů na polovinu. Za současné situace musí vláda navrhnout a schválit záchranný balíček kompenzací pro provozovatele gastronomických zařízení, kteří potřebují platit své zaměstnance, nájmy a další náklady. Pokud nepřijde rychlá pomoc, hrozí masivní propouštění a ukončování provozu hospod a restaurací," uvedl Kastner, který je zároveň spolumajitelem skupiny Hospodska.

Asociace již před zpřísněním odhadovala, že bez státní pomoci zánik 40.000 pracovních míst. Propad tržeb veřejného stravování by mohl v meziročním srovnání letos dosáhnout 60 miliard korun. Podle katastrofického scénáře by však mohl být až 80 miliard korun. Nejvíce zasažené jsou bary a kluby, místně největší propad eviduje Praha, dodala v minulém týdnu publikovaná analýzy společnosti Data Servis pro Asociaci hotelů a restaurací ČR.

Podniky, které nezavřely a přežily první vlnu epidemie podle Třeslína začnou nyní ve velkém řešit obrovské existenční problémy. "Přitom tento sektor dostal pouze minimální kompenzace. Mám velkou obavu o budoucnost českého způsobu života, do kterého restaurace neodmyslitelně patří," uvedl.

Restaurace, bary a kluby budou muset být od středy do 3. listopadu, tedy do konce nouzového stavu, úplně uzavřeny. Na twitteru to uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že restaurace budou moci vydávat jídlo s sebou. Teprve od pátku přitom musejí restaurace zavírat ve 20:00.

Témata:  restaurace Koronavirus COVID-19

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy