Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V ČR vzniklo letos o sedm procent více firem než před rokem

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Letos bylo v ČR zaregistrováno 8025 nových firem. což je zhruba stejně jako ve srovnatelném období roku 2019 a o sedm procent více než loni. Celkový počet firem v ČR vzrostl na 523.186. Informace dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode A Dun & Bradstreet Company.

"V loňském roce se podnikatelé museli vyrovnat se zcela novými podmínkami, které si vynutila pandemie onemocnění covid-19. To se odrazilo na prudkém propadu našeho hospodářství a většiny ekonomických ukazatelů, včetně zájmu o zakládání nových firem. Ačkoliv situace na trhu není stále příznivá a ekonomika je svázána mnohými opatřeními, s cílem brzdit šíření coronaviru, za první tři měsíce bylo založeno o 548 firem více než loni," uvedla analytička Bisnode A Dun & Bradstreet Company Petra Štěpánová.

I když jde podle ní o příznivou zprávu, v ČR bylo registrováno méně nových subjektů než mezi lety 2017 až 2019. Rok 2017 byl co do počtu nově založených firem rekordní. Letošní trend zakládání nových společností má prozatím vzestupnou tendenci. V lednu vzniklo 2451 firem, o měsíc později to bylo 2556 a v březnu 3018,“ doplnila Štěpánová.

V České republice bylo ke konci prvního kvartálu registrováno celkem 523.186 firem, z toho 496.369 společností s ručením omezeným a 26.817 akciových společností. Přes vznik 8025 nových firem se celkový počet registrovaných subjektů se zvýšil pouze o 4612.

Témata:  firmy

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:28

15. května 2024 9:12

Bidenova obchodní válka s Čínou je bouří ve sklenici vody. Světové akcie včera pokořily historický rekord

Ukazatel výkonu všech akciových trhů ve světě – MSCI All Country World Index – včera pokořil svůj historický rekord. Prodloužil přitom sérii růstových dní, takže ta je nyní nejdelší od letošního ledna. Přitom americká administrativa prezidenta Joea Bidena se uchýlila ke svému dosud nejzásadnějšímu navýšení cel na dovoz do USA z Číny, jímž navázala na obdobné, ovšem razantnější kroky předchozí administrativy Donalda Trumpa. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy

Nabíjecí stanice pro elektromobily

Tempo růstu nabíjecích stanic pro elektromobily v Česku se zvyšuje. S elektromobily ale zbytku Evropy nestačíme

V roce 2023 vzniklo 650 nových veřejných dobíjecích stanic, o 16 % více než v předchozím roce. Celkově je nyní v provozu 2 392 stanic s 4 892 nabíjecími body. Poptávka po nabíječkách díky vysokorychlostnímu nabíjení a dynamickému řízení stanic stále roste a v letošním roce se očekává další zvýšení nově instalovaných stanic. Česko s 24 239 registrovanými elektromobily i tak patří mezi země s nejnižším podílem bateriových elektrických vozidel v rámci Evropské unie.