Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku začalo v prvním pololetí podnikat přes 31 tisíc živnostníků

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

V prvním pololetí začalo v Česku podnikat 31.250 živnostníků. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku to bylo o deset procent méně. Celkový počet osob samostatně výdělečně činných přesáhl 2,13 milionu osob. Podnikatelské aktivity vyvíjí zhruba polovina z nich. Informace dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Nejvíc živnostníků, přes 4500, zahájilo v prvním pololetí podnikání ve volné živnosti výroba, obchod a služby neuvedené v příloze jedna až tři živnostenského zákona. "Mezi nejžádanější obory v první polovině letošního roku patřilo například i stravování, kadeřnické služby, maloobchod nebo příprava staveniště, což jsou současně oblasti podnikání, ve kterých došlo k vysokému počtu zrušených živností," uvedla analytička společnosti Bisnode Petra Štěpánová. Vývoj je podle ní ovlivněný koronavirovou pandemií. "Nicméně, s výjimkou stravování byl ve všech zmíněných oborech počet nových živností vyšší než počet zrušených," dodala.

Nejvyšší přírůstky vztažené ke stávající podnikatelské základně zaznamenal podle společnosti Bisnode výzkum a vývoj v oblasti přírodních věd, následovaný výrobou, obchodem a službami. Naopak k největšímu relativnímu poklesu došlo v oborech spojených s financemi. Počet registrovaných podnikatelů v oblasti řízení a správy finančních trhů se snížil o 17 procent.

Témata:  Česko živnostníci podnikatelé

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy