Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump opět pohrozil EU zavedením cel na dovoz aut

USA
USA
Foto: Pixabay

Americký prezident Donald Trump dnes opět pohrozil Evropské unii zavedením dodatečných cel na dovoz evropských automobilů do Spojených států. Prohlásil, že Bílý dům by o těchto clech vážně uvažoval, pokud by Washington a Brusel nedokázaly dospět k obchodní dohodě. Vyjádřil nicméně přesvědčení, že se dohodu podaří sjednat.

"Očekáváme, že budeme schopni dohody s Evropou dosáhnout," řekl Trump na okraj Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu. Krátce předtím se setkal s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, upozornila agentura DPA.

Trump v minulosti uvedl, že uvažuje o uvalení až 25procentního cla. Evropská komise opakovaně varovala, že by v takovém případě přikročila k odvetným opatřením.

Výkonný ředitel českého Sdružení automobilového průmyslu Zdeněk Petzl loni uvedl, že případná americká cla na automobilový sektor by potenciálně ohrozila až pětinu českého exportu v automobilovém průmyslu a až 25.000 pracovních míst.

Témata:  Donald Trump clo auta EU USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.