Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Toyota je třetím rokem po sobě největším prodejcem aut na světě

Toyota
Toyota
Foto: Pixabay

Skupina Toyota Motor loni opět předstihla německý koncern Volkswagen a třetí rok za sebou zůstala největším prodejcem aut na světě. V tiskové zprávě o tom dnes informovala japonská automobilka, které se podařilo snížit dopad nedostatku čipů. Výsledky zahrnují i vozy automobilek Daihatsu Motor a Hino Motors, které patří do skupiny Toyota. Celosvětový prodej skupiny byl loni díky silné poptávce v Asii na stejné úrovni jako v předchozím roce. Toyota v roce 2022 prodala přibližně 10,48 milionu vozů, což znamená meziroční pokles o 0,1 procenta.

Japonský výrobce vozů uvedl, že jeho celosvětová produkce vzrostla o 5,3 procenta na 10,61 milionu aut. Posílené výrobní kapacity v Severní Americe a Asii firmě pomohly omezit nepříznivý dopad pandemie covidu-19 a nedostatku dílů.

Třebaže celosvětový prodej automobilů Toyota poprvé po dvou letech poklesl, objemem daleko předstihl konkurenční Volkswagen. Celosvětový odbyt německého automobilového koncernu loni v důsledku narušení dodavatelského řetězce klesl o sedm procent na 8,26 milionu vozů.

"Naším cílem není stát se špičkou v objemu prodeje. Naším cílem zůstává být společností, která se ve všech regionech těší důvěře," uvedla automobilka. Rekordního objemu produkce Toyota dosáhla v roce 2019, tedy před pandemií, kdy vyrobila 10,74 milionu vozů.

V případě samotné Toyoty se domácí výroba propadla o 7,7 procenta na 2,66 milionu kusů, což je nejnižší úroveň od roku 1976. Výrazně ji ovlivnil nedostatek dílů, protože mnoho modelů automobilů vyráběných v Japonsku je vybaveno pokročilými funkcemi a závisí na polovodičích. Domácí prodej se propadl o 12,7 procenta na 1,29 milionu aut.

Produkce samotné Toyoty v zahraničí vzrostla o 11,7 procenta na rekordních 6,38 milionu. Prodeje mimo Japonsko vzrostly díky silné poptávce v Asii o 1,7 procenta na rekordních 8,28 milionu.

Minulý čtvrtek automobilka oznámila, že její generální ředitel a prezident Akio Tojoda (66) k 1. dubnu odstoupí z funkce a stane se předsedou správní rady. Na jeho místo přijde Kodži Sató (53), který má ve firmě na starosti budování značky.

Témata:  Toyota auta

Aktuálně se děje

14. května 2024 19:38

13. května 2024 11:25

12. května 2024 9:30

Udeří za oceánem druhá inflační vlna? Investoři musí být ostražití

KOMENTÁŘ Michala Valentíka: Akciové trhy rostou s drobnými výkyvy od podzimu minulého roku. Růst je významně podporován očekáváním, že americká centrální banka změní svou dosavadní politiku a začne snižovat úrokové sazby, což bude pro akcie další výrazný růstový impuls. Je ale blízké snížení sazeb ze strany Fed jasná věc? Stále více to vypadá, že nikoliv.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Rusko

Komentář

Ruská válečná ekonomika nebývale zvyšuje životní úroveň Rusů a upevňuje Putinův režim

Ruská válečná ekonomika se rozjela takovým způsobem, že to dělá vrásky na čele samotným vrcholným ruským představitelům, uvádí ve svém aktuálním vydání magazín Businessweek. Lidé, kteří neustále zpochybňují výkon ruské ekonomiky jako vylhaný a neudržitelný, prokazují Rusku tu nejlepší službu. Protože nejrychlejší cesta k prohře je podcenění soupeře, což ví každý začínající sportovec.