Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tahounem říjnového zahraničního obchodu byla auta

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář Tomáše Volfa: Zahraniční obchod za říjen vykázal přebytek 12,8 mld korun. Přestože je obchodní bilance kladná, důvod k radosti to příliš není.

Domácí obchodní bilance je v nelichotivé situaci. Samotné saldo zahraničního obchodu je sice kladné, ale jen díky slušnému přebytku obchodu s auty. Celkově šel export nahoru o 3,8 % a dovoz klesl o 5,7 %. Obchod s motorovými vozidly předčil očekávání, když meziročně vzrostl o 38,5 mld. korun.

Koruna v posledních dnech posiluje a dnes se obchoduje v pod 24,30 EURCZK. Obecně je domácí měna stále poměrně silná, což nahrává importérům, kteří za vyvezené zboží nakupují cizí měnu levněji. To se může změnit už krátce před Vánocemi, kdy ČNB může snížit sazby. Zatím je však pravděpodobnější, že ke snížení dojde až na únorovém zasedání, kvůli stále vysoké inflaci.

Naopak obchodní bilanci dolů táhnul obchod s počítači, který se dostal do deficitu 2,9 mld. korun. Přebytek obchodní bilance se státy EU se zvedl o 3,1 mld. korun a deficit se státy mimo EU se snížil o 35,2 mld. korun.

Témata:  zahraniční obchod auta

Aktuálně se děje

3. května 2024 9:25

2. května 2024 17:23

1. května 2024 21:18

USA oznámily nový balík sankci proti Rusku a zemím, které mu pomáhají ve vojenském průmyslu. Je tam i Slovensko

Jedna z největších ruských leteckých společností Poběda (Pobyeda) se také stala terčem amerických protiruských sankcí.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy