Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Světové ceny potravin v červnu opět klesly, jsou nejníže od dubna 2021

pšenice
pšenice
Foto: Pixabay

Světové ceny potravin klesly v červnu opět klesly, jsou nejníže od dubna 2021. Způsobil to hlavně poklesu cen cukru, rostlinných olejů, obilovin a mléčných výrobků.

Vyplývá to z dnešní zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, v červnu klesl ve srovnání s předchozím měsícem o 1,7 bodu na 122,3 bodu. Index je nyní 23,4 procent pod rekordním maximem, na které vystoupal v březnu 2022 po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Hodnotu indexu za květen FAO revidovala na 124 bodů z původních 124,3 bodu.

Index cen rostlinných olejů se snížil meziměsíčně o 2,4 procenta a dosáhl nejnižší úrovně od listopadu 2020. Přispěl k tomu pokles světových cen palmového a slunečnicového oleje, který převážil nad zdražením sóji a řepkového oleje.

Ceny obilovin se ve srovnání s předchozím měsícem snížily o 2,1 procenta. Pokles cen zaznamenaly kukuřice, ječmen, čirok, pšenice a rýže.

Ceny cukru se proti květnu snížily o 3,2 procenta, což znamenalo první pokles tohoto dílčího indexu po čtyřech po sobě jdoucích měsíčních nárůstech. Pomohl tomu dobrý průběh sklizně cukrové třtiny v Brazílii a nízká světová poptávka po dovozu.

Index cen mléčných výrobků oproti květnu poklesl o 0,8 %, zatímco index cen masa se prakticky nezměnil.

FAO dnes také předpověděla, že produkce obilovin bude letos činit 2,819 miliardy tun, což je mírně více než v odhadu z minulého měsíce a o 1,1 procenta více než v roce 2022. Vyšší prognóza je podle organizace téměř výhradně způsobena lepšími vyhlídkami světové produkce pšenice, jejíž odhad se zvýšil o 0,9 procenta na 783,3 milionu tun.

Témata:  potraviny cukr obilí

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.