Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stavební výroba v Česku klesla i v dubnu, meziročně byla nižší o 6,4 procenta

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Stavební výroba v Česku v dubnu znovu klesla, meziroční pokles zrychlil na 6,4 procenta z revidovaných 2,6 procenta v březnu. Nižší byla produkce v pozemním i inženýrském stavitelství. V pozemním, což jsou stavby bytových a nebytových budov, se snížila o 5,3 procenta. V inženýrském stavitelství, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, meziročně klesla o 9,4 procenta. Meziměsíčně byla stavební produkce nižší o 3,4 procenta.

Výsledky dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Naposledy české stavebnictví v meziročním srovnání vzrostlo v lednu, následující tři měsíce klesá.

"V dubnu stavební produkce zrychlila svůj meziroční pokles a byla nižší o 6,4 procenta. K tomuto poklesu přispěly oba její segmenty," uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Stavební úřady vydaly v dubnu 6387 stavebních povolení, meziročně o 10,9 procenta méně. Orientační hodnota povolených staveb dosáhla téměř 54 miliard korun a meziročně vzrostla o 14,1 procenta. Ve srovnání s loňským dubnem bylo zahájeno o 24,6 procenta bytů méně, konkrétně 2685. Naopak dokončených bytů bylo o 40,6 procenta víc, bylo jich 4264, uvedli statistici.

Stavební firmy podle statistiků i nadále trápí nedostatek zaměstnanců. Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se meziročně snížil o 1,5 procenta, jejich průměrná hrubá měsíční mzda meziročně vzrostla o 7,8 procenta.

Stavebnictví podle analytiků nejvíc brzdí problémy s financováním, developeři i soukromí investoři mají obavy především z vysoké inflace a drahých úvěrů.

Témata:  Česko stavebnictví

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy