Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ropa kvůli mutaci koronaviru zlevňuje, Brent klesl pod 50 USD

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Grafton

Ceny ropy dnes prudce klesají kvůli obavám, že nová mutace koronaviru zpomalí zotavování poptávky po pohonných hmotách. Severomořská ropa Brent kolem 11:00 SEČ vykazovala pokles téměř o 4,9 procenta na 49,72 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela zhruba 4,8 procenta na 46,75 dolaru za barel.

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock v neděli uvedl, že mutace koronaviru SARS-CoV-2, která se šíří na jihu Anglie, není pod kontrolou a že bude velmi složité její rozmach potlačit. Některé země kvůli této mutaci začaly omezovat spojení s Británií.

"Trh s ropou zhruba měsíc zažíval vzestupný trend a ignoroval negativní faktory. Panoval optimismus, že očkování (proti covidu-19) obnoví růst světové ekonomiky," uvedl podle agentury Reuters analytik Kazuhiko Saito ze společnosti Fujitomi. "Optimistická očekávání investorů ohledně příštího roku se kvůli nové variantě viru náhle rozplynula," dodal.

Obavy související s šířením nového koronaviru převážily nad zprávou, že američtí zákonodárci se o víkendu dohodli na balíku nových opatření na podporu ekonomiky Spojených států v hodnotě 900 miliard dolarů (přes 19 bilionů Kč). Spojené státy jsou největším spotřebitelem ropy na světě.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 49,72 52,26 New York - NYMEX WTI leden 46,75 49,10

Témata:  ropa Velká Británie Koronavirus COVID-19 USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.