Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Restaurace zdražují. Oběd stojí nyní průměrně 160 Kč a jedno pivo 47 Kč

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Češi podle společnosti Qerko, která sbírá data o platbách z téměř tisíce restaurací v tuzemsku, zaplatí nyní za oběd v průměru 160 korun. Půllitr piva pak stojí v průměru 47 Kč. Společnost o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Platforma Qerko umožňuje lidem platit v restauracích pomocí mobilního telefonu. Firma zmapovala platby více než 143.000 uživatelů v restauracích, barech a dalších zařízeních za poslední tři měsíce.

Mezi nejoblíbenější jídla podle společnosti patří řízek, smažený sýr, svíčková nebo guláš. Za řízek průměrně lidé zaplatí v restauraci 157 korun, v hotelech 165 Kč. Smažený sýr stojí v restauracích průměrně 148 korun, v hotelech 157 Kč. Ceny smaženého sýra se pohybují od 85 do 194 korun.

Za svíčkovou uživatelé aplikace zaplatili v restauraci průměrně 174 korun, přičemž ceny se pohybují od 119 do 205 korun. Guláš stojí průměrně 159 korun, nejlevnější je za 115 Kč a nejdražší za 259 korun. Populární jsou podle Qerka i polévky, vývar stojí průměrně 43 korun, bramboračka 47 Kč a kulajda 58 korun. Společnost mapovala i ceny utopenců, které stojí průměrně 77 korun, a nakládaných hermelínů, za které uživatelé aplikace průměrně zaplatili 99 korun

Aplikace mapuje i prodeje piva v různých typech podniků. Půllitrová piva přitom tvoří více než 70 procent všech čepovaných piv, v barech je to 97 procent celkového objemu. Velkou část objemu prodaných piv tvoří klasické půllitry v restauracích, pivnicích nebo kavárnách. Jedinou výjimkou jsou jídelny, kde tvoří více než 60 procent objednávek malá piva o objemu 0,3 litru. Pivních speciálů se nejvíce prodá v pivnicích, kde tvoří téměř 13 procent objemu prodaných piv. Podle dat z aplikace se ceny půllitru piva pohybují od 29 do 180 korun. Malé pivo průměrně stojí 36 korun.

Témata:  restaurace

Aktuálně se děje

3. května 2024 9:25

2. května 2024 17:23

Apple má problém u iPhonů s budíkem

Apple uvedl, že intenzivně pracuje na opravě problému, který způsobil, že některé alarmy na iPhonu nevysílaly zvuk, což způsobilo, že někteří uživatelé nechtěně zaspali. Pro mnoho lidí slouží jejich telefon jako nezbytný budík a ti, kteří díky této chybě něco zmeškali, se obrátili na sociální média, aby své frustrace sdíleli.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy