Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průzkum: Koronavirová krize zasáhla třetinu zaměstnanců v Česku

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Kaboompics

Krize kvůli pandemii koronaviru zasáhla více než třetinu zaměstnanců v Česku. Vyplývá to z průzkumů personální agentury Grafton Recruitment z letošního února a června. Většinou účastníci průzkumů zaznamenali pokles mezd. O práci podle průzkumů přišla asi čtyři procenta ekonomicky aktivních lidí ve věku od 18 do 65 let. Nejčastěji pociťovali dopady krize na své pracovní podmínky manuálně pracující lidé nebo pracovníci v ubytovacích a stravovacích službách.

Na začátku března se v České republice začal šířit nový koronavirus způsobující nemoc covid-19. Vláda kvůli pandemii zhruba od poloviny března omezila cestování a uzavřela školy, restaurace, kina a divadla, některé obchody či provozovny služeb. Přibližně od poloviny května začal stát omezení uvolňovat. "Pandemie koronaviru dosud ovlivnila pracovní podmínky 37 procent zaměstnanců," uvedla v dnešní tiskové zprávě agentura Grafton Recruitment.

Díky vládní podpoře, kterou byly třeba půjčky pro podniky nebo peníze na udržení pracovních míst, se ale podle agentury neobjevilo v první fázi krize větší plošné propouštění. "Mnohem častěji musely firmy přistoupit ke snižování mezd a benefitů a omezování pracovní doby. Celkem se tyto změny dotkly 31 procent českých zaměstnanců," sdělila agentura. Podle údajů Úřadu práce ČR podíl nezaměstnaných v Česku v březnu stagnoval na třech procentech, ale v následujících měsících postupně stoupal až na červnových 3,7 procenta.

Dopady krize pociťovali podle Graftonu hlavně manuálně pracující a zaměstnanci hotelů či restaurací, kteří se pak také nejvíce snažili změnit pracovní obor. Novou práci hledali nejčastěji ve firmách provozujících e-shopy, v logistice nebo podnikových službách. Právě e-shopy během koronavirové krize, kdy byly často kamenné obchody uzavřeny, zažívaly podle dřívějších informací ČTK značný nárůst prodejů.

Celkově ale podle agentury v době krize ubylo lidí, kteří by chtěli změnit práci. "Obavy z propouštění se projevily na klesajícím zájmu Čechů měnit práci a na rostoucí loajalitě vůči stávajícímu zaměstnavateli," uvedla Jitka Součková z Grafton Recruitment. Koronavirus také změnil preference uchazečů o práci. Dříve patřily k nejdůležitějším podmínkám při hledání práce výše mzdy, vzdálenost práce od domova nebo typ pracovní smlouvy. Nyní ale lidé hned na druhé místo za výši mzdy řadí mezi nejdůležitější podmínky v nové práci jistotu dlouhodobého udržení místa.

Průzkumy pro Grafton Recruitment prováděla společnost Behavio letos v únoru a červnu. Průzkumů se zúčastnilo 2200 ekonomicky aktivních lidí. Grafton Recruitment působí v celém Česku. Zabývá se náborem pracovníků, poradenstvím v zaměstnávání nebo agenturním zaměstnáváním.

Témata:  Koronavirus COVID-19 zaměstnanci

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy