Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průměrná cena poledního menu za pololetí vzrostla

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Průměrná cena poledního menu v restauracích od začátku letošního roku do června vzrostla o 2,7 procenta na 182,4 koruny. Meziročně je o necelých pět korun vyšší. Nejvíce zdražily restaurace v Českých Budějovicích, kde lidé za oběd dali o sedm korun více, v Praze se ceny zvedly o více než pět korun. Nejméně zdražily obědy v Pardubicích, a to o dvě koruny. Vyplývá to z dat společnosti Edenred poskytující benefitní karty pro zaměstnance.

Růst cen poledních menu v restauracích podle dat zpomalil. Loni v druhé polovině roku ceny vzrostly o přibližně 11 procent, tedy o zhruba 17 korun. Za první pololetí loňského roku průměrná cena obědu vzrostla o asi sedm korun, což odpovídá zdražení o 4,4 procenta. "Vzhledem k dosavadnímu vývoji neočekáváme ani ve druhém pololetí žádné výraznější cenové výkyvy," uvedla Aneta Matišková ze společnosti Edenred.

Z jejích údajů také vyplývá, že lidé více chodí na obědy do restaurací, než si nechávají jídlo dovážet pomocí rozvážkových služeb. V červnu si nechali přivézt zhruba osm procent obědů. Dlouhodobý trend je podle společnosti kolem deseti procent. Z objemu peněz utracených za obědy v systému Edenred aktuálně lidé utratí za rozvozy zhruba pětinu. Podle Matiškové si často například z jedné kanceláře objednává obědy více lidí společně. "To potvrzuje i rozdíl mezi podíly počtu a objemu transakcí," doplnila.

Edenred srovnával také poměr průměrné mzdy k částce utracené za stravování. Největší část příjmů utratí lidé v Liberci, Českých Budějovicích, Pardubicích a Plzni. V červnu to byla více než desetina průměrného příjmu. Nejméně v poměru ke mzdám utratí lidé v Praze, kde za 20 obědů v restauraci v červnu v průměru utratili 4128 korun, což je 7,8 procenta průměrné mzdy v Praze.

Přestože zdražování obědů zpomalilo, ve srovnání s průměrnými cenami z června loňského roku jsou v celé ČR o 14 procent vyšší. Oproti roku 2021 jsou obědy dražší o přibližně čtvrtinu a v porovnání s rokem 2020 ceny vzrostly o 35 procent. Například v Českých Budějovicích, kde ceny rostly za letošní první pololetí nejvíce, jsou obědy proti roku 2021 o 32,5 procenta dražší a proti roku 2020 zdražily o 40 procent.

Nárůsty cen obědů v první polovině roku 2023:

Oblast

%

České Budějovice

3,9 %

7,1 Kč

Ústí nad Labem

3,7 %

6 Kč

Liberec

3 %

5,5 Kč

Praha

2,7 %

5,4 Kč

Ostrava

3 %

5,2 Kč

Plzeň

2,4 %

4,5 Kč

Brno

2,4 %

4,5 Kč

Hradec Králové

2,2 %

3,9 Kč

Jihlava

2,3 %

3,6 Kč

Zlín

2,1 %

3,4 Kč

Karlovy Vary

1,9 %

3,2 Kč

Olomouc

1,5 %

2,4 Kč

Pardubice

1,1 %

2 Kč

Česká republika

2,7 %

4,8 Kč

zdroj: Edenred

Témata:  obědy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 10:42

Studená sprcha, americká ekonomika za první čtvrtletí letošního roku vzrostla jen o 1,6 %

KOMENTÁŘ Tomáše Volfa: Nižší tempo ekonomického růstu v překladu znamená, že Fed může začít snižovat sazby dříve, než se dosud čekalo. Možnost nižších sazeb v dřívějším termínu bude znamenat ztráty pro americkou měnu, která po zveřejnění osciluje kolem 23,50 USDCZK, a 1,0705 EURUSD.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.