Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při kontrolách ČOI loni nevyhovělo 0,7 % vzorků paliv

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Požadavkům na jakost loni nevyhovělo 0,7 procenta z 2611 vzorků pohonných hmot, které odebrala Česká obchodní inspekce (ČOI) u čerpacích stanic v Česku. Proti roku 2020, kdy nevyhovělo půl procenta odebraných vzorků, je to mírné zhoršení. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. ČOI podle něj loni zakázala prodej 36.413 litrů pohonných hmot za 830.873 korun.

V meziročním srovnání kontroly ČOI zaznamenaly zhoršení jakosti u plynu LPG a naopak zlepšení u nafty a benzinu, kde při porovnání se všemi předchozími lety loňské výsledky vykazují dosud nejmenší množství nevyhovujících vzorků, uvedl mluvčí.

U motorového benzinu se počet vzorků, které nevyhověly normám, proti roku 2020 snížil z 0,2 procenta na 0,1 procenta. Stanovené požadavky tak loni nesplnil jeden vzorek z 1015 odebraných. Nejvíce vzorků pak kontroloři odebrali u motorové nafty, a to 1247, přičemž osm z nich nevyhovělo jakosti. Nicméně meziročně je to zlepšení z 0,8 procenta nevyhovujících vzorků na 0,6 procenta.

Vzorků plynu LPG pro pohon inspektoři loni zkontrolovali 304, z toho osm vzorků, tedy 2,6 procenta, nesplnilo jakostní požadavky technické normy. O rok dříve kontroly ČOI neodhalily ani jeden nevyhovující vzorek tohoto plynu pro pohon.

Nejvíce nevyhovujících vzorků paliv inspektoři zaznamenali počátkem loňského roku. V lednu jich zajistili osm a v únoru čtyři. Naproti tomu v dubnu, červenci, srpnu, říjnu a listopadu nezjistili u kontroly pohonných hmot žádné porušení právních předpisů.

ČOI kontroluje jakost paliv od 2. pololetí 2001 a do roku 2015 vycházelo z jejích kontrol vyšší množství nevyhovujících vzorků. Od roku 2015 má jakost pohonných hmot stabilní tendenci, doplnil mluvčí.

Témata:  ČOI pohonné hmoty

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:25

Valorizace důchodů 2025: První prognózy naznačují očekávané navýšení

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.